Aurisss
Merhaba ilk olarak bu hobinin en büyük değişkeninin zevkler olduğunu bilerek tavsiyelere kulak vermelisiniz.
Ben daha çok dengeli ve doğru ses seven biriyim ve ona göre tavsiyeler verecem.
Bunun dışında zevklerden bağımsız nasıl iyi müzik dinlerim sorusuna da kendi deneyimlerimi yazıyorum.
1-320 kbps kaliteden sonrasını insan kulağı algılayamıyor (algılayabiliyorsan milyonda bir insanda olan çok hassas bir kulağın var demektir) hangi uygulamayı kullandığın ses konusunda önemli değil.O yüzden plak , cd vs bunların bir önemi yok eğer kaynaklar sabit ise.
Format 320 kbps üzerinde ise bir fark duyamazsınız eğer servis müzik oynatıcısında dsp ya da eq kullanmıyorsa.
Bunun en güzel örneği Tidal.
2-Ses için yapacağın yükseltmelerde en çok fark yaratacaklar sırasıyla ;
*Kulaklık
*Kaynak (dap-dac-dongle vs)
*Kulaklık uçları
*Kablo
Yani orta sınıf bir kulaklık+amiral gemisi bir dap tercih edeceğine amiral sınıf bir kulaklık+orta sınıf bir dap tercih et.
3-Benim için sesten ödün vermeden en pratik hifi sistem dongle+telefon.Pratik, kaliteli ve güçlü.
200-300 mW güç veren dengeli çıkışa sahip bir dongle alırsan masaüstü olarak da kullanabilirsin.
4-Ufuk Önen’in Ses Kayıtları ve Müzik Teknolojileri kitabına ve Stereomecmuası sitesinde olan yazılara bakabilirsin.Okumak ve dinlemek çok önemli.
5-Kulaklık alacağın zaman yeteneğinden ziyade sevdiğin karakter olmasına , dinlediğin tarza uymasına ve müzikal çalmasına dikkat et. 50 dolarlık kulaklıktan zevk alıp 300 dolarlık kulaklıktan zevk almadığım oldu.
6-Şu an bence en f/p ürün Etymotic 2XR 1 yıl gibi bir süre kullandım.Nasıl bu kadar ucuza satıldığını hala aklım almıyor.
Ses olarak girişin bence üstünde fakat fiyat olarak girişe yakın diyebiliriz.Çok uzun zamandır giriş seviye kulaklık dinlemediğim için son çıkan giriş seviye kulaklıklara hakim değilim.O yüzden giriş seviye kulaklık olarak 2XR önerebilirim.