Merhabalar, bende şuanda Moondrop Para planar kulaklık var. 8 ohm değerinde. Şimdi ben bu kulaklık için amfi/dac bakıyorum.
Bakarken kafam karıştı. Normalde amfilerin özelliklerinde 32 ohm ve 300 ohm (bazıları 16 ohm) için mW cinsinden güç değerleri yazıyor.
Mesela fiio k7 32 ohm’da 2000 mW güç veriyor. Ama benim kulaklık planar olduğu için voltaj değilde akım gereksinimleri çok daha fazla diye okudum. Yani amfilerin bu güç değerleri yüksek voltaj verebildikleri için yüksek, yüksek akım verebildikleri için değil. Güç formulu Voltaj x Akım formulünü baz alırsak bana mantıklı geldi.
Dinamik kulaklıklarda voltaj gereksinimleri dshs fazla oluğu için, amfilerde karalog bilgilerini sanırım bu tip voltaj öncelikli kulaklıklar için veriyorlar hatta amfileri bu şekilde tasarlıyorlar. Yani bir amfi 32 ohm da 2000mW verebilirken, 8 ohm da aslında çok daha güç beklerken tam tersine belki 1000 hatta 500 mW anca veriyor.
Biraz uzattım, benim olayı anladığım kadarıyla anlattım ki, yanlış anladığım kısımları, bilen arkadaşlar düzeltsin.
Şimdi bilmek istediğim şu, ben doğru amfiyi nasıl seçeceğim, kulaklığa yeterince akım verebileceğini ve kulaklığın ne kadar akıma ihtiyacı olduğunu nerden bileceğim? Yoksa tüm bunların bir anlamı yok, ben boşuna mı bu kadar ayrıntıya giriyorum?