Merhabalar bu yazıda ACP+ kulaklık amfisini inceleyeceğim.
Bu tasarımı bana tavsiye eden ve hakkını ödeyemeyeceğim düzeyde bana yardımı dokunan @Vrapp adlı kullanıcıya teşekkürlerimi sunarım.
Amfiyi yapmadan önce danıştığım ve bana birçok konuda fikir veren Mehmet Çetin’e, yaptıktan sonra ise ölçümlerini almam konusunda yardımcı olan Yakup Kaya’ya teşekkür ederim.
Şu anda elimde 3 adet ACP+ mevcut adım adım sürecin nasıl işlediğini ve her birinin teknik ve tonal başarısına göz atalım.
- Amfi;

Bu amfide kullandığım birçok parçayı Karaköy’den satın aldım. ChongX ve CapXon kapasitörler çin malı ve kötünün iyisi diyebileceğim düzeyde. Benim beklediğim tonal anlamda çok sıcak ancak stereo görüntünün bulanık, sahne keyfi alamayacağım bir amfi olacaktı. Ancak bu haliyle bile beklentimin üzerinde sahne performansı sundu. Normalde bu amfide LSJ74 transistörler kullanılıyor fakat Vrapp’in tavsiyesi üzerine J176 aldım hem fiyatı çok daha uygun hem de ondan daha açık bir ses sunumuna sahip olmasıyla aslında istediğim kıvamda bir ses almayı başardım. İlk amfiyi dinledikten sonra Magni+'ı kutusuna koyup satma kararı aldım yakın zamanda da satıldı.
- Amfi;

Bu amfide ise kullanılan kapasitörler direkt olarak Japon ile değişmiş oldu. Giriş katında tanesi 7 dolara satılan Nichicon PHC serisi 10 uF kapasitör mevcut. Fiyatına göre daha iyisi pek de mevcut değil, Cornell 932C belki daha iyi olabilir ancak fiyatı 11 dolar. Çıkış ve besleme katında Rubycon ZLH 35V 1000uF kapasitör kullandım. Stabiliteyi sağlayan kapasitör ise bir öncekinde SMD 33pF seramik kapasitörken burada artık WIMA 33pF PP film kapasitörüne geçiş yapmış oldum.
Buraya kadar 24V 1A SMPS kullanıyordum. Vrapp’in bana vermiş olduğu simetrik lineer devre kartıyla artık ayarlı güç kaynağım oldu. 60VA toroid trafo ile sorunsuz şekilde besleme yapabiliyorum.
- amfi siparişinde kalan Chemicon KZM kapasitörler ile ilk amfide birkaç değişikliğe gittim. Lineer devre kartıyla birlikte vermiş olduğu amfiden Nichicon Muse 10uF kapasitörleri söküp giriş katına taktım. R13, R12, R9 dirençleri düşürüldü bias akımı 250-260mA seviyesine ulaştı. Alt frekans gücünün artmasıyla birlikte ilk amfi sıcak ve yormayacak düzeyde transparan bir sunumdayken ikinci amfi sıcak-transparan sunuma sahip.

Can Hi-Fi’da bu iki amfiyi de dinlettim. Bağlamadan önce preamfilerin perde katma ihtimalinden söz etti ancak iki amfide de böyle bir durum yaşanmadı ikisi de transparan, PP film kapasitör kullandığım amfinin sahnesinin daha geniş olduğunu söyledi. Dinlettiğim kişi kolay kolay cihaz beğenmez ancak ikisinde de herhangi bir kusur görmedi.
- Amfi;

Üçüncü amfide giriş kapasitörü yine Nichicon PHC seçildi. Kalan kapasitörler 50V 3300uF Nichicon UKW kullandım. Hedeflediğimiz 50V için J176 yeterli gelmediği için ZVP serisi transistör kullandık. Soğutma için el yapımı heatsinkler kullandım 90mmx28mmx45mm.
İlk lineerde 36V çıkabildik bias ayarladığım 24V amfiye göre alt frekans daha derli toplu ve güçlüydü ancak yine de genel anlamda iyi bir damping faktör başarısı yoktu. İkinci lineerde 165VA trafo kullandım. Doğrultma sonrası filtre kapasitörleri 15000uF 63V Kendeil seçtim. 35mm çapa sahip olduğu için + yol ve - yolu altlı üstlü taktım.

Tabi 36V halinde bile soft-start dirençleri patlıyordu o sebeple 2.2 ohm 3W dirençlerden alıp paralel taktım ve 1.1-1.2 ohm civarı direnç okudum ve 6W gücüyle açılışlarda geçen akımın üstesinden geliyor.
Şu anda 50V simetrik çalışmakta R13 5.5 ohm, R12 1.8 ohm R9 3.6k ohm. Mosfet VGS 4.7V, VDS 23.5V bias akımı ise kanal başına 375-385mA seviyesinde.
Teorik olarak güç eğrisi şu şekilde;
•16 ohm: 1.1W
•33 ohm: 2.3W
•50 ohm: 3.7W
•100 ohm: 2.5W
•150 ohm: 1.7W
•300 ohm: 800mW.
Piyasada bu güce sahip Class A amfi yok diye biliyorum DIY olduğu için kıyaslamak pek de adil değil ancak bu tasarımın potansiyelinin bir hayli fazla olduğunu belirtmeden geçemeyiz.
Voltajı düşürüp biası arttırarak aslında optimal tarafı alt dirençlere çekebilirim ancak gerek duymuyorum çünkü güç isteyen hatırı sayılır kalitede olan Planar kulaklıklar genelde 50 ohm ve üstü oluyor.
Şu anki haliyle alt frekans oldukça tanımlı hale geldi EXS’te. Hem tonal yetkinliği hem de sıcak sunumuyla alt frekanstaki ton geçişleri bundan iyi duyduğum bir amfiye rastlamadım. İstemsiz dinlediğim müzikler de değişiklik gösteriyor, kontrbas ağırlıklı müzikleri sevmemle birlikte artık bas gitar ağırlıklı müzikleri de büyük bir zevkle dinliyorum. EXS’in mid çözünürlüğü oldukça iyi bu amfiyle eşleştiği zaman teknik başarısı ve tonaliteyle vokal ağırlıklı müziklere de ağırlık verdim. Sahne oldukça geniş ve derin gövdeli bir ses alıyorum tabi sahne ayrımı konusunda daha iyi amfiler mevcut ancak bu amfinin amacı harmonik zenginliği ortaya çıkartmak olduğu için diğer kriterlerde de böyle bir başarı çıkartması onu üstün kılıyor. Bütün enstrümanlarda iyi bir iş çıkartıyor piyanolar oldukça dolgun gelmekte. Synthesizer analog glide geçişleri bu amfide dinlemek oldukça zevkli. Bu takdirin çoğunluğunu 3. amfi alsa da diğer iki amfi de genel anlamda buna yakın sunuma sahip diyebilirim çünkü tasarım aynı sadece komponentler ve ayarlamalar farklı.
Daha önce hiç kaliteli ekipmanla müzik dinlemeyen birisine de denettim 60VA LPS ile 36V’da çalıştırdım. Naim Uniti Atom HE ile kıyasladı. İlk etapta pek fark algılayamadı tabi bu noktada Focal Clear MG’nin etkisi bir hayli fazlaydı. HD800S’e geçiş yaptık birkaç parça sonrası kendi dinlediği müziklere geçti ve kendisi Naim’in daha temiz çaldığını ancak ACP+'ın tonal geçişleri daha iyi yaptığını bununla birlikte Naim’de birkaç parça sonra yorulacağını belirtti. Kendi dinlediği şarkıları ACP+ ile dinlemeyi daha çok tercih edeceğini de söyledi.
Oldukça müzikal, alt frekanslarda düşük empedanslı Planar kulaklık kullansam bile en derin baslara kadar oldukça tanımlı hatta kükreyecek seviyede güçlü hiçbir şekilde bozunma olmadan verebiliyor. İleride Musical Fidelity V-DAC’a geçiş yapmayı düşünüyorum bulabilirsem. Taban gürültü oldukça düşük bir dac ve ikincil harmonik distorsiyon tekil olanlara karşı oldukça baskın. Montajı da tht olduğu için üzerinde değişiklik yapmam da bir hayli kolay olacak.
Vrapp A sınıf amfiyi en iyisi kendin yap acp+ modeli güzel bir başlangıç.
Her şeyin başlangıcı da bu mesajdır. 😃 DIYAudio’da baktım bizden başka 50V yapana rastlamadım. Genelde 24V ve 250mA civarında biasla kullanıyorlar.
Okuduğunuz için teşekkürler. Class A amfide maliyetine göre gerçekten bundan iyi seçenek pek yok montajı ve lehimlemesi oldukça kolay gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.