Spontune
Konuları senin gibi seçip yanıtlamadığım için özür dilerim bu yanlış konuya cevap vermene neden oldu.
İlk konudan son konuya doğru sırayla cevaplayacağım.
Ben sürücü tipi fark etmeksizin kulaklıkların akımla veya gerilim ile '‘çalıştıklarını’' yazmadım kast da etmedim.
Sürüş gücü W cinsinden tarif edilemez ve çalışmasını sağlamaz.
Yapısı gereği iç direnci yüksek olan lambalar belli bir güçte, belli bir yükü taşıyabilmesi için belli miktarda vakumdan akım akması gerekir, lambaların vakum tüpü ismi de akımın vakumdan akmasından gelir, iç direnç çok yüksek olduğu için bunu genellikle yüksek gerilim ile yapabilirler,
yüksek gerilim ile beslenmiş bir yarı iletkenin sürüş gücü yüksek olur, gerçekçi dinlemede insaların bunu fark edebileceğini yazmıştım bu W değerini arttırmadan gücü arttırmaktır ve en gerçekçi w da budur ve maliyeti ciddi oranda arttırırken verimi düşürür.
Aslında anlatmak istediğim şey buna çok benziyor umarım anlatabilmişimdir.
Genellikle güç den bahsediyorsun tam olarak bu güç de değil, daha fazla akım için sesi açmalısın? Kulaklık ihtiyaç duyuyor diye yüksek seste müzik dinlenmez ki.
Çıkış aşamasının sükunet akımını arttırman da bir işe yaramaz. Bence etkiliyor tabii yazdığımın arkasındayım ama bahsettiğin gibi olmayacak onun için sesi açmalısın.
Senin gibi düşünenler de var bu arada bir kulaklık amfisinin çıkışında 23Vpp salınım görmüştüm bu değer çok yüksek ama kim kullanacak? k1000 e bile çok fazla ve arıza riski daha fazla ve bence manasız.
konuştuğumuz konu için bobinler doğrudan akım çekmemeli bu bir probleme işarettir voltaj zaten çekilmez dc zarar verir.
2)
Kulaklığı değil herhangi bir hi-fi amacıyla üretilmiş ses ekipmanının bu tip performans testine tabii tutulmasını aşırı aşırı saçma bulmaktayım.
Sürücüler doğrudan voltaj, akım çekmemeli bu bir kısa devreye veya amfinin akımı paylaşmasına işaret olabilir ama hala istisnalar var tasarıma göre de değişebilir.
Bobinlerin genellikle töleransı yüksektir bahsettiğin ohm değerleri referans bir avometre ile doğru sıcaklıkta ölçüldü mü?
Marka ohm değerini hangi standartlarda vermiş kesinlikle bakılması gerekir.
Spl değeri öyle veya böyle problem değil sonuçta doğrusal olmamasına rağmen çok bir fark yaratmayacak bunu hesaplayınca göreceksin.
3)
117db de uzun süre müzik dinlemek doğru değil yazmışsın.
Bu testi amacıyla birlikte biraz ilginç-mantıksız buldum…
Mantıklı buluyor olabilirsin, olabilirler sorun değil.
4)
Bahsettiğin çin ve amerikan markalarının elektronik komponent tekarikçisinin web sitesinde ne yazıyor biliyor musun?
Verim Kazanır.
Hi-fi ile verim çok uzak şeyler. Bahsettiğin markaların modellerini bilmiyorum ama çıkış aşamasının sadece o güçleri kaldırabilecek kadar ayarlandığına adım gibi eminim neden biliyor musun?
Ne kadar ekmek o kadar köfte.
Umarım gerçekçi bir kapatma devresi vardır yoksa uzun ömür vermesini beklemem.
Burası.
Ben o amfinin o kulaklığı '‘yeterli’'dinleme seviyesine çıkaracağını yazdım.
- mesajın başında bence yetmez e benzeyen bir şey yazdın.
Hesaplayıp kanıtlamanı istiyorum formül internetde var ve zor deği.
5)
300mW ne kadar fazla biliyor musun en fazla ⅒ bekliyorum oda frekansı işin içine dahil edersek, etmezsek daha da azını bekliyorum(bu yazı da istisnalar var ama dediğim sonuca yaklaşırız.)
Elinde ki amfinin markasının kuruluşuna ve piyasada ki eksiği görüp bunu gidermesini tebrik etmemek elde değil…Taki verim kazanır demeye başladıkları güne kadar…
Hak da veriyorum ne yalan söyleyeyim çünkü amaçları bu, fiyatı bu kadar uygun tutmak ve çok önemlidir ki talebi kesintisiz karşılamaya çalışmak müşteriyi doğrudan seçer ve insanlara bir şeyler göstermek istiyorlar. Bunun da en basit ve maliyetsiz yöntemi W ı arttırmak.
Biraz bilgili insanların ve belki sen de bunun neresi maliyeti uygun tutar diyebilirsiniz.
Zaten bir eşiğe gelmesi gereken sükunet akımına ekstra gerilimi de arttırmak riskleri-maliyeti arttırmaktır, ss amfilerde bunu yapmak oldukça zor ve maliyetlidir.
Özellikle günümüz kulaklık üreticileri çok düşük dirençli kulaklıklar üreterek bu tip amfilerin ekmeklerine yağ sürmektedir.
Yüksek empedanslı kulaklığı süren herhangi bir amfinin daha doğrusal davranmasına müsade etmemektedirler fakat fantastik bir maliyet doğrultusunda.
Günün sonunda ben 32ohm gerçek 1wrms kulaklık amfisinin hafiften işitme kaybı yaşayan insanlarda dahil olmak üzere yeteri kadar ses çıkartacağına inanıyorum.
yeteri kadar sese biraz fazla değindimin farkındayım çünkü bunu çok önemli buluyorum.
Bahsettiğin markaların o değeri ucu ucuna taşıyacak olduğunu ikimizde biliyoruz ve bu hi-fi için çok ters çünkü arada ki boşluk payı bir eşiğe kadar amfinin doğrusal davranışını arttırır(başta bahsettiğim besleme, çıkış vs. değil bu).
Bunu yapmanın 2 yolu var. Ekmeği azaltmak veya Köfteyi arttırmak bu da maliyeti sabit tutsa bile W küçülür yani satılacak sayı küçülür.
Opamp ları kullanan hi-fi amaçlı markaların amacı açıkça maddiyattır buna güçlü ve özel üretilen opamplar da dahildir.
Opamplar sesinin tarif edilemeyeceğini söyledim çünkü 1000 tane opamp varsa 1000 tanesinin de sesi farklıdır.
A opampını kullanan 3 markanın sesi birbirlerini çağrıştırır ve marka sesine sahip markaların maddi-manevi 1000 de biri etmezler.
crss vs. bahsettiğin şeyler opampların hi-fi a uygun olmayışının 100 de biridir çok gereksizlikleri var ki bir gün bir manyak çıkıp sadece kendisinin standartlarına ve sadece kendisine satılan opamp üretmezse ama ürettirse bile tartışılacak hala çok şey olacak.
Transistörlü devreler hakkında konuşamam yani bu konunun sonu elektronik devam ettikçe gelmez bu tasarımcının hayallerine ve potansiyeline kalmıştır.
bu arada 16 ohm 2.5w olduğuna emin misin bu değer fazla yüksek rms dir bence çünkü o marka eskiden p değerleri paylaşırdı verim kazanır dedikten sonra fosfor için rms e geçtiler.16 ohm 2.5wrms smd de başaranı ben tebrik ederim gerçekten sıcak çalışıyor olsa gerek ama 2.5wrms hi-fi için iyi değil, görüntü-fosfor için iyi.
Bunu irdelemiyorum çok iyi fiyata da almışsın güzel günlerde kullan sürekli açık bırakmamanı tavsiye ederim.
Uç noktada ki dirençler de stabil voltaj vermek ne demek anlayamadım?
Bu konuda tam dediklerine karşılık yazamamış olabilirim kusuruma bakma.
6)
Hoparlör konusunda haklısın ama yaptığın hesap doğru değil. dediğim gibi bence kesinlikle bir bakmalısın ihtiyaç duyduğun W lar hiç sandığın gibi değil. Maksimum spl- mW değerini kulaklıkta hesaplayacak bir siteyi eskiden göremedim belki artık vardır, varsa bir bakmalısın ama dediğim gibi formülü zor değil.
Benim bildiğimi veya onların bilmediğini nedir bilmiyorum.
Maksimum SPL değerini istersen benim söylediğimi referans al bu senin bahsettiğin güçlere yaklaşmanı azıcık sağlar,ulaşman gereken değeri de bence 85db alabilirsin ki bu bence dinleme seviyesinin üstüdür, hatta sen biraz fazlasını al ama 90db in gerçekten yüksek olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
mW değerini de sağda solda ne görüyorsan onu referans alabilirsin mümkünse yüksek olanı referans al fark ettiysen hep senin lehine konuşuyorum yine de sonucu bahsettiğin değerin en fazla 10 da birini bekliyorum en fazla…
7)
Ohm kanunu gözükür sanki ama tamam.
Buna aslında cevap vermiştim istisnalar olduğunu ve herkesin aynı şeyi yapmadığını yazmıştım o yüzden uzatmıyorum.
Opamp hi-fi da tercih meselesi değildir eğer iş bütçe-talep işi değilse.
Bu konuda 2 ye ayrılmış tarafı unutup doğayen insanların sözlerine bakmalısın 3-5 densizi boşver.
Transistörlü devreler sinyal de bitmez, beslemede başlar, besleme devrelerine en az sinyal devreleri kadar önem verilmesi gerekir çok hassas bir konudur.
Elinde ki amfinin sinyal devresi sadece transistörlerden de oluşsa besleme devresi hala IC dir ve muadillerinin besleme seri voltaj regülatörleri oldum olası bir opamp gibi IC entegre dir.
opamp gibi problemlere sahiptir eksikliklere-fazlalıklara-gereksizliklere-gürültüye-dar frekans bandına-endüktansa ve hatta bazıları çok düşük kalite direnç den bile kötü davranırlar hatta regüle bile etmezler ciddi salınımlara yol açarlar kışaca iğrenç az kalır.
Ben şahsen bu tip yaklaşımları sinyal devresine bir akım koruycu koymak istemedikleri için besleme devresini regüle ettiklerini düşünüyorum çünkü regüle etmek bazı tasarımlarda çalışma ömrünü ve kararllılığı arttırır, distorsiyonu düşürebilir fakat daha önemlisi kendi içlerinde bir sürü koruma-sınırlama-algılama devresi barındırırlar ve bunu çok düşük maliyete sorunsuzca yaparlar. Oysa ki sinyal devresine dokunmak distorsiyonu da etkiler sesi de etkiler ama ben teknik veri satmıyor olsam onu tercih ederim çünkü o regülatörlerin daha yazmadığım çok problemleri var.
Bu konuştuğum havada kalmıyor ama hadi bana da inanma ama doğayen insanlar var ve üstüne bir şey söyleyebilecek biri değilim ama onları neredeyse sorgulayamayız. Çok bilmiş gibi gözüküyor olabilirim, bahsettiğim doğayen insanların benim bildiklerim kadar unuttukları vardır…
110db m.spl durumu vahim değil senin dediğin olsun.
Planar da bobin yok demek bilmiyorum nasıl bir şey ama direnç de sadece bir direnç değildir endüktansı vardır, kapasitansı vardır, kondansatör sadece kondansatör değildir o da bir direnç dir.
bobin sadece bobin değil dir o bir henrie dir, kondansatördür, dirençtir
Transistörler sadece diyot değildir vs. devam eder…
Planar,dinamik meselesi çok önemli değil ben dediğimin arkasındayım üreticiler dediğin şeyi kendi bakış açısına göre ayarlıyor ve servis ediyor.
Sonuçta amfine 16 ohm altı yük bağladığında sürücü tipi fark etmeksizin amfi onu idare edemez bu da seni haklı kılar ama dediğim gibi.
bu arada 16 ohm a çok güvenmemen gerekebilir bazı tasarımlar da artan sıcaklık durumu değiştirecektir belki 20 ohm u taşıyamaz belki 10 ohmu taşır.
8)
Ben ayıp ettiğimi düşünmüyorum yine de kusuruma bakma ama bilgileri malum forumdan öğrenmiş gibi yazıyorsun hi-fi da bu tip performans testleri ve yüksek W lar umurumda değil ve doğru da değil bana inanmıyorsan özellikle o 3-5 densize de inanma, inanacağın kişiler bellidir.
Bildiğin değil bildiklerimizi doğru da bilsek insan olduğumuz sonucunu değiştirmez, insan olmamız kusursuz olmadığımızın bir göstergesidir, belki yukarıda bir sürü şeyi yanlış veya eksik yazdım veya şimdi doğruysa 5 seneye yanlış olacak o yüzden kusur doğamızda var sende yanlış bilebilirsin bende yanlış bilebilirim herkes gibi, üstelik en temel şeyleri de ve bu bir problem değil.
Elektronik baştan sona toleranslıdır buna çok iddialı duelund da dahildir.
Ben ilk mesajımdan bu yana bütün yazılarımı töleranslı yazıyorum belirtsem de belirtmesem de istisnalar her yerdedir ve bunu her seferinde ayrıntıyla belirtmek yazıyı çok uzatır.
O gitar amfisi testinde yapılmayacak performans testlerini hi-fi ekipman testinde yapanlar ürün denerlerken en az 10 tane aynısından alınıp teste tabi tutmaları gerektiklerini bile bilmiyorlar, ben bir transistörü kendimce test ederken en az 100 adedini test ederim ki doğru sonuca varayım, bu herhangi kalite de, herhangi bir elektronik komponentte de ve bunların birleşiminden oluşan tüm ürünler için de geçerlidir.
Gülücük olan yere kadar cevaplayayım:
Aynı hesabı o kulaklık için de yap sana zahmet bahsettiğin değerin en kötü ihtimalle yarısından azını bekliyorum.
Kırpılma aslında bahsettiğim gibi ekmek-köfte hesabı, normal dinleme seviyelerinde denk geliyorsan distorsiyona haklısın yapılması gereken tek şey bütçeyi arttırmak.
Devam ediyorum.
Aslında o kulaklığın gerçekten bu kadara W lara ihtiyacı olmadığını ve o amfinin o kulaklıkta '‘yeteri kadar’' ses çıkaracağını bizzat buraya yazmanı isterim.
Ben düzeltme yapmıyorum benim de senin de söylediğimiz şeyler yeterince toleranslıdır-istisnalara tabidir önemli olan sadece benim bunun bilincinde olmam…
İnsan hata yapar problem değil sen, ben, o fark etmez sorun değil.
Ben sende hata veya düzeltilecek bir şey aramıyorum, seni karalamaya da çalışmıyorum ayrıca sorularına net-doğrudan cevap vermiyorum fark ettiysen yazılarım ağırlıklı olarak kendi düşüncelerimden oluşuyor. Düşüncelerin benim düşüncelerime çok ters ve yeter dediğim şeye yetmez dediğin için yazıyorum ve güç gereksinimleri hakkında gerçekçi cevap beklediğim kulaklık sayısı 2 ye çıktı.
İnsan yazı okurken karşı tarafın ses tonunu duyamıyor, eğer yazılarımda kin-nefret dolu bir konuşma tarzı okuyorsan bilmeni isterim ki tatlı dille yazıyorum zaten gönülden inanıyorum yazarak bitirmezdim…
Hepsine cevap verme lütfen ben seni haklı da buluyorum zaten çünkü böyle çok uzun ve vakit alıcı oluyor, bence şu ikisini yanıtlasan tatmin olurum.
Uç noktada ki dirençler de stabil voltaj vermek ne demek?
Bide şu formüle bi bak da yaz sana zahmet, hiç olmadı yapay zekaya ver hesaplasın ama buraya kaç mW olduğunu yazmanı istiyorum.