Bugün çok yeni $699 fiyatlı Meze Audio Advar tek dinamik sürücülü IEM’i inceliyorum.

Meze Audio Advar bana doğrudan Meze Audio tarafından gönderilmiştir.
Meze Audio
Meze Audio, son birkaç yılda oldukça ünlü hale geldi, Ürünlerinde kaliteli sese, mükemmel yapı kalitesine ve bütçeye uygun donanıma sahipler. Meze hakkında bir şey duymadıysanız, web sitelerindeki “Hakkımızda” kısmına göz atabilirsiniz.
Meze Audio ürünüleri tüm dünyada ödüller kazandı ve pek çok insan Meze kreasyonlarını sevdiği için bu hiç de şaşırtıcı değil. Bunun da ötesinde, Meze ekibi her zaman arkadaş canlısı bir tavır takınıyor, işlerinde uzmanlar ve iletişim kurmak için gerçekten iyi insanlar.

Meze Audio Advar
Yeni Meze Audio Advar, tek dinamik sürücülü bir IEM ve rahatlatıcı, pürüzsüz, zengin, ayrıntılı ve dengeli ses vermeyi amaçlayan bir model. Sürücü, 31 Ω empedansa ve 10,2 mm çapa sahip. Advar, siyah alüminyum ve bakırla kaplanmış paslanmaz çelik kasadan üretilmiş. Antonio Meze tasarladığı yeni kulaklığını şöyle ifade etmiş:
"ADVAR’ı geliştirdiğimizde amacımız anlamlı bir şey yaratmaktı. Sanatsal, manevi ve zamansız bir ses aracı. Elde ettiğimiz sonucun Meze Audio’nun ruhunu çok iyi yansıttığını düşünüyorum.”
Paket
Yeni Meze kreasyonu, üstünde muhteşem bir geometrik sembol bulunan kare bir kutu içinde geliyor. Bu, tıpkı güneş etrafındaki gezegenler gibi, insanları bir arada ve tek vücut olarak simgeleyen Romen mirasını temsil ediyor.

İçeride kulaklıklar hemen sizi karşılıyor ve alt kısımda güzel bir taşıma çantası, kulak uçları ve aksesuarlar var. Temizleme çubuğu, özellikle temizleme işlemini biraz daha kolaylaştıracak uzun plastik bir uçla birlikte tasarlanmış ki bunu beğendim. Meze, çok büyük bir eksiklik olmasa da paketin içine köpük uçlar koyabilirdi.
Advar, 3.5 mm jak ile sonlandırılmış bir MMCX gümüş kaplama bakır kabloyla geliyor. Dengeli kablolar için 149$'a yükseltme yapılabiliyor. Yine de müşterilerin stok kablolarını 2,5 mm veya 4,4 mm ile sonlandırma seçeneğine ücretsiz sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum.
Tasarım ve Yapı Kalitesi
Meze Audio ürünleri söz konusu olduğunda, yapım veya tasarım hakkında eleştiri getirmek oldukça zor. Meze Audio ürünleri bu konuda her zaman çok iyi ve IEM’leri de kesinlikle otantik ve şık bir tasarım diline sahip. Yeni Advar burada bir istisna değil.
Advar bakır, çelik ve alüminyumu etkileyici bir uyumla güzel bir şekilde birleştirmiş. Genel olarak tasarım biraz minimalist ama aynı zamanda zarif ve kaliteli. Kulağa rahatça oturan yuvarlak, oldukça düşük profilli bir şekle sahip.

Yeni Advar ile yapı kalitesi de mükemmel. Kulaklıklar harika bir sağlamlığa sahip ve genel montaj kusursuz diyebilirim. MMCX kablo konnektörleri sağlam ve kablonun erkek soketleri çok sıkı oturuyor. Bu gerçekten görmek istediğimiz türden bir MMCX bağlantısıdır.
Nozul alanı da mükemmel bir şekilde monte edilmiş ve uçtaki filtre bile çok kaliteli malzemeden üretilmiş. Genel olarak malzeme kalitesi harika, tıpkı Meze’den deneyimlediğim önceki ürünler gibi.
Fit
Az önce bahsettiğim gibi Advar düşük profilli bir kasaya sahip. Böylece taktığınızda IEM neredeyse kulağınızdan kayboluyor. Bu IEM ile sorunsuz bir şekilde ufak bir şekerleme yapabilirsiniz. Çok rahat bir fiti var.
Meze Audio, Advar ile Final Audio Type B uçları tercih etmiş bu premium bir IEM’e yakışan bir tercih olmuş. Final Audio uçları silikonlar uçlar söz konusu olduğunda benim favorilerim arasında ve bence bu uçların şekli ve uzunluğu Advar’ın şekli ve tasarımı için oldukça uygun.
Fit çok rahat olsa da, izolasyon bazı geleneksel monitörlerle aynı seviyede değil. Silikon uçlar çok uzun değil ve kasa küçük, bu nedenle çok çok sağlam ve derine oturan bir IEM değil. Bu karışıma dinamik sürücü için tasarlanan havalandırma portunu eklediğinizde, fena olmayan bir izolasyondan fazlasını deneyimlemek pek mümkün değil.

Ses Kalitesi
Advar ile ilgili her şey bu noktaya kadar yüksek kalitede ve şimdi de ses yeteneklerine geçelim. Meze Audio Advar, iyi dinamikler, tutarlılık ve çözünürlüğe sahip geniş ve ferah bir IEM. Yeni Meze kulağa çok iyi dengelenmiş, kesin ama pürüzsüz ve rahat bir ses sunuyor.
Firmalar iyi ayarlanmış bir tek dinamik sürücülü tasarım oluşturduğunda, bu her zaman çok memnuniyet verici bir deneyim. Sonuçta burada karmaşık bir crossover veya ek elektronikler yok, yalnızca son derece tutarlı ve müzikal olan tek bir sürücü ünitesinden gelen güzel bir ses var. Bu sebeple Advar, stereo sistem tipi bir sunum ve performans ile yüksek düzeyde bir müzik deneyimi yaşatıyor diyebilirim.
Bas
Advar, çok doğal ve havadar bir bas sunuyor ve dinamik sürücü, tanım ve kontrol açısından güzel bir şekilde dengelenmiş. Advar, ihtiyacınız olduğunda size gerekli bas tepkisini veriyor, ancak bunu her zaman kontrol altında tutuyor. 1000$'ın altındaki bir IEM’den daha üst seviyede, kontrollü ve doğal bir bas bulmak oldukça zor bence.
Bas yeterli gümbürtüye, iyi bir dokuya ve iyi bir tanımlamaya sahip. Tek dinamik sürücü olmasına rağmen, Advar hiçbir şekilde bası orta frekanslara yaymıyor, bu oldukça etkileyici.

Dürüst olmak gerekirse, uzun süredir dinamik bir sürücüden bu tür bir bas kalitesi ve kontrollü sunum duymamıştım. Meze, Advar’daki bas ile en iyi noktayı yakalamış ve ek olarak, düşük frekanslar harika çözünürlüğe, ayrıntıya ve dokuya sahip.
Orta bas ve alt bas dengesi başarılı ve orta bastan orta frekanslara geçiş iyi düzgün ve pürüzsüz. Genel olarak, Advar’ın bas performansında özellikle bu fiyat seviyesinde herhangi bir zayıflık bulamadım.
Midler
Orta frekanslar çok az çekinik hissettiriyor, ancak bu gerçekten çok çok az. Bunun dışında, midler ipeksi pürüzsüzlükte ve fiyatına göre harika bir tını kalitesine sahip. Bazıları orta frekansları daha fazla “yüze doğru” veya önde tercih edebilir, ancak buna takıntılı değilseniz, sunumda yanlış bir şey bulamazsınız. Advar, mid aralıkta kesin, şeffaf ve çok ayrıntılı ses veriyor, size çok müzikal bir deneyim sunuyor, ancak mükemmel çözünürlük ve mikro ayrıntılar vermeyi de es geçmiyor.
Advar’ın tonalite yönü en etkileyici yanı, ancak dinamizmi ve çabukluğu 700 dolarlık bir IEM için kesinlikle harika. Çok iyi bir PRaT ve dinamizm ile birlikte harika detay ve şeffaflığa sahip.
Yine, genel enerji seviyesi ve duygu adına daha saldırgan ve daha yakın bir mid sunumunu tercih edebilirsiniz. Ancak Advar, midleri o kadar zahmetsiz ve ferah bir şekilde sunuyor ki, tıpkı bir ev sistemi kurduğunuzda elde ettiğiniz gibi doğal atmosferi size IEM formunda veriyor. Kulaklıkta en çok hoşuma giden şey bu oldu.

Tizler
Yüksek frekanslar oldukça ayrıntılı ve en önemlisi,iyi bir artikülasyon ile iyi bir şekilde uzuyor. Bu düzeyde bir ayrım ve uzama sunmasını beklemediğim için kişisel olarak beni şaşırttı. Ancak tizler çok iyi bir enerjiye ve aynı zamanda dengeye ve pürüzsüzlüğe sahip.
Ayrıca, buradaki tını, tıpkı orta frekanslar gibi çok iyi yapılmış, zillerde yeterince iyi kalınlığa sahip, ancak çok kalın değiller, gerçeğe yakın bir his ile çok doğru bir denge sunuyor. Tiz iyi tanımlanmış ve geniş bir yaklaşımla açık ve boşluklu, ancak asla agresif değil.
Tizler aynı zamanda çok şeffaf ve çözünürlüklü ve orta frekanslardan çok iyi ayrılmış harika sahne konumlandırmasına sahip. Genel olarak etkileyici çok gerçekçi ve iyi tanımlanmış bir tiz performansı veriyor Advar.
Teknik Performans
Advar ile özellikle genişlik açısından ses sahnesi çok güçlü. Derinlik için, daha iyi katmanlara sahip daha iyi IEM’ler var, ancak genellikle çok daha yüksek fiyatlara sahipler. Dolayısıyla ses sahnesi, bence hiç şüphesiz Advar’ın en güçlü kısımlarından biri.

Ayrım açısından da kulaklık kuvvetli ama muhteşem değil. Bazen çok sürücülü IEM’lerin ayırma yeteneğini özletebiliyor, ancak bu Advar’ın performansından hiçbir şey eksiltmez. Çünkü tek bir sürücü ile çok iyi netlik ve odak ile mükemmel stereo görüntüleme ve konumlandırma elde ediyorsunuz. Bunu bu tip bir sunumla ve tek bir sürücüyle birleştirebilmek oldukça zor bir iş ve Meze bunu başarmış. Kulaklık çok geniş ve havadar çaldığından, çok fazla renklendirme olmadan gerçekçi bir IEM. Aslında ben Advar’ın mastering ve miksaj için bile kullanılabileceğini düşünüyorum.
Advar, ayrıntılarda iyi ve ayrıca genel çözünürlük ve şeffaflık açısından da çok iyi bir IEM. Harika mikro detay yeteneği, gerçekçi tını, iyi PRaT ve tutarlı performansı bir araya getirdiğinizde, tek dinamik sürücü IEM’ler arasında piyasadaki en iyi seçeneklerden bir tanesi olmuş oluyor otomatik olarak.
Bu arada kulaklığı kağıt üzerinde sürmek kolay görünüyor, ama bence bu tamamen doğru değil. Advar’ın beklediğimden biraz daha fazla güce ihtiyacı var ve daha iyi ekipman/kaynaklarla daha iyi/daha temiz güçle iyi ölçekleniyor. Bu sebeple unutulmaması gereken bir detay da sürülebilirlik.
Karşılaştırmalar
Meze Audio Rai Penta
Meze Audio Rai Penta’yı @emre_e_d şurada incelemişti.
Rai Penta daha etkileyici bir tasarıma ve yapı kalitesine sahip ve şimdiye kadar bir IEM’de gördüğüm en iyi yapı kalitesi olabilir. Ayrıca aksesuar ve sunum açısında daha iyi bir pakete sahip.
Ses açısından, Advar’ın fiyata dayalı olarak sunabileceği daha çok şey olduğunu düşünüyorum. 400 dolarlık bir fark var ve bana göre Advar daha fazla boşluk ve havayla daha temiz çalıyor. Rai Penta, sıcak ve müzikal bir mid sunumu ile orta bas odaklı ve vurgulu, sıcak ve nötr bir IEM.
Ancak Advar’ın biraz daha şeffaf olduğunu ve daha iyi genişletilmiş bir tiz bölgesine sahip olduğunu düşünüyorum. Rai Penta, Advar’ın pürüzsüz ve küçük, çok hafif çekinik orta frekanslaırna kıyasla daha fazla derinlik ve daha belirgin katmanlara sahiptir. Her ikisi de çok iyi IEM’ler, ancak Advar’ın çok iyi şekilde ayarlanmış tek dinamik sürücüsü ile daha benzersiz bir deneyim sunduğunu düşünüyorum.

Softears RSV
RSV birçok türle sinerji açısından çok güvenli bir ses imzasına sahip ama Advar’ın bas kontrolüne sahip değil, en azından aynı seviyede değil. RSV’nin bası daha ağır ve daha etkili ancak daha yavaş ve Advar’ın havadarlığına sahip değil. Yine de özellikle BA bas açısından çok iyi.
RSV, daha fazla sıcaklığa sahip çok rafine midler veriyor. Advar geniş ve rahat, pürüzsüz doğasını korurken, RSV bu alanda daha dolgun ve daha yoğun geliyor. Ancak RSV, Advar ile aynı boşluk ve havadarlık hissine sahip değil. Tizlerde ise daha iyi şeffaflık, ayrıntı ve artikülasyonun yanı sıra daha iyi uzama ile Meze’de daha iyi.
Sennheiser IE900
IE900′ü de sitemizde incelemiştik, incelemeye şuradan ulaşabilirsiniz.
Meze Audio’nun paket sunumu daha özgün, sanatsal ve daha etkileyici olsa da IE900′ün de en az Advar kadar harika bir yapı kalitesi, tasarımı ve ambalajı var. Sennheiser’ın tasarım dilinde belirli bir soğukluğu ve endüstriyel yaklaşımı var. IE900 ile ilgili sevmediğim bir şey, çok kısa nozulları olduğu için fiti çok gevşek. Benim için Meze daha iyi bir fit sunuyor, ancak bu kişiden kişiye değişebilir.
Advar ile karşılaştırdığınızda IE900′de ses biraz steril ve nötr, hatta bazen Isoğuk. IE900, daha fazla netlik ve keskinlikle daha temiz ses veriyor. Advar’dan bile daha geniş ve havadar çalabiliyor. Yine de Advar’ın o müzikal tınısını IE900 ile alabileceğinizi sanmıyorum, biraz soğuk ve steril olan IE900′ün özellikle orta frekanslardaki durumu bu. Tizleri aynı steril yaklaşımla biraz daha agresifken, Advar tizleri iyi bir şekilde yumuşatmasına rağmen havadarlığını, detay seviyesini ve çözünürlüğünü koruyor.
Teknik olarak IE900 oldukça güçlü ama bana göre Advar masaya daha fazla keyif koyuyor. Elektrostatik bir kulaklığı dinamik olanla karşılaştırmak gibi biraz bu. IE900 daha yüksek teknik seviyeye sahipken Advar tonalite avantajına sahip.

Sonuç
Yeni Meze Audio Advar’dan etkilendim. Meze burada birçok yönden kazanan bir kulaklık üretmiş. Müzikal, üst düzey stereo sistem tipi sonik deneyim, Advar’ı rakiplerinden ayırıyor. Hangi parçayı dinlerseniz dinleyin, Advar çok iyi bir teknik performansla, pürüzsüz ve dengeli bir sesle kesin ve çözümleyici doğasıyla parçanın üstesinden geliyor. Kulaklık çok akıcı, ipeksi ve doğal.
Böylece bir kez daha Meze Audio, yaptığı işin hakkını verdiğini ve bu işi bildiğini ortaya koyuyor. Firmanın kafaüstü modelleri zaten en iyiler arasındayken, Meze Audio Advar da 1000 dolar altındaki en iyi IEM’lerden biri olarak anılacak diye düşünüyorum. Henüz çok yeni olan Advar ile alakalı incelemeler ve izlenimler internete düştükçe bu kanı artacaktır.
1000$'ın altında tutarlı, gerçekçi, çözünürlüklü ve doğal çalan IEM arıyorsanız, Meze Audio Advar’ı listenize eklemeyi unutmayın.