Merhaba,
Belki “yeni başlayan” bile sayılmayacağım için sizden çok temel düzeyde öneriler, bilgiler isteyeceğim.
Öncelikli olarak, ne tür bir müziği, ne tür mecralarda dinlediğimle başlayayım.
Büyük bir oranda caz müzik dinliyorum. Ancak bunun çok büyük bir çatı olduğunun farkındayım. Biraz daha spesifik olmak gerekirse; fusion, avant-jazz, progressive jazz gibi türler. Yani sanırım gitarların, double bass’ların, davulun ön planda olduğu şarkılar. Bazen de free jazz gibi, işin içine üflemelilerin de girdiği müzikler.
Bunları Spotify’da dinliyorum. İlk olarak, Spotify loseless özellik çıkarana kadar, lossless bir platforma geçmem gerekiyor sanırım, değil mi? Türkiye için bunların en uygunu Deezer mıdır?
Genellikle evde ve bilgisayardan (usb girişli eski bir mac) dinliyorum. Ama ara sıra da telefondan (lightning’li bir iphone) dinlemeyi tercih edebiliyorum.
Düşük bir bütçem var. 2000 TL civarından fazla harcayamam şu an için. Bu paraya bir dac/amp ve iem almam imkânsız gibi duruyor. Dac/amp almadan bu fiyat civarında bir kulaklık alsam, aldığım sesin kalitesinde bir değişiklik olur mu, yoksa illa dac/amp de mi almam gerek?
Şu âna kadar birkaç KZ, shure, jade audio gibi markalara baktım iem olarak. Dac/amp meselesinde ise kafam yukarıda anlattığım gibi karışık.
Sonuç olarak, dinlediğim müzik türüne ve ortamlara uygun ekipman öneriniz olur mu? Bu bütçeyle bu işlere, hifi dünyasına girmen olanaksız derseniz, yine de dinlediğim müzikten daha fazla keyif almamı, tatmin olmamı sağlayacak şeyler önerebilir misiniz? Ekipman, platform, mecra…
Teşekkür ederim.