HD800S’in sahnesi oldukça geniş. Ama bu kulaklığın tek iyi yanı sahnesi değil. Sürücü diyaframı aşırı büyük olmasına rağmen damping konusunda oldukça iyi ayarlanmış. Sanki küçük çapa sahip sürücüymüş gibi kontrole sahip. Çözünürlüğüyle birlikte kontrastı da çok iyi olan bir kulaklık. Kendi kulvarında hala buna yakın bir kulaklık çıktığını düşünmüyorum Sennheiser’ın tek hoşuma giden kulaklığı olabilir bir de uygun fiyatta 560S olabilir. HD600 ilgimi çekmiyordu belki şimdi dinlesem hoşuma gider ama vokal ağırlıklı müzik pek dinlemiyorum.
Grado hiç dinlemedim ve biraz forumlarda bakındım bu iki kulaklık arasında ne düşünüyorlar diye ve herkes ortadan ikiye ayrılmış durumda. Kimisi HD800′ü savunurken kimisi Gradoların iyi olduğunu ancak bunu söylerken sürekli subjektifliğe dem vurduklarını görüyorum.
Birisinin yaptığı yorum komiğime gitti, nedense Grado’ların eksik yanlarını söylerken kimse rahatsız olmuyor ama HD800′ün daha iyi veya iyi olduğunu söylediklerinde rahatsız oluyorlar diye. Gerçekten de öyle.
Vrapp’le ayrıldığımız nokta, ölçüme hiç bakmaz ben ise ön fikir vermesi açısından bakarım. Çünkü bu ölçümleri üreticiler de yapıyor, yapmak zorunda.
Geçenlerde birisi Fosi I5 nasıl diye sormuştu. Ben bu kulaklığın ilk tanıtımında fotoğraflarını gördüğümde ölçümüne bile bakma ihtiyacı duymadım çünkü ne kadar kötü olacağı görünüşünden bile belliydi. Her neyse bu soru gelince sebeplerini dile getirmek için ölçümlere baktım ve Edition XS’ten daha kötü damping faktöre sahip kulaklıkla karşı karşıya kaldım, FR bakmam bile yetti. Bu kulaklığın satışa çıkması bile fiyasko benim gözümde. Hadi EXS bir yere kadar iyi diyebilirim ve uygun fiyatta.
Her neyse ölçümlere bakıldığında Grado GS2000E bana pek iç açıcı gelmiyor. Bastan yoksun, tizler aşırı, çok fazla rezonans var ki bunlar Planarda pek de sorun olmuyorken (hala kontrastı öldüren bir şey) dinamikte sorun çünkü polarite direkt kulak zarınıza bakıyor ve kulak tırmalar. Planarlar en azından bipolar oluşuyla bir noktaya kadar kabul edilebilir.
Rock müzik artık pek dinlemiyorum. Kasıtlı distorsiyon eklenen müzikler zaten o sebeple kıstas nasıl yapılır bilmiyorum ancak bunun üstüne bir de Grado ‘renklendirmesi’ eklenince belki hoş bile gelebilir. Vokal için nedense Gradolar bazen aşırı gerçekçi deniyor bunun sebebi muhtemelen yaşattığı sibilansın çıplak sesmiş gibi algılanması olabilir. Spesifik müzik türleri için Grado tercih edilebilir belki ama hiçbir şekilde çok yönlü değil dinlediğiniz müzikleri bununla test etmeniz gerekiyor önce. Diğer firmalara göre çok farklı bakış açılarına sahip çünkü. Ben bu kulaklıkla müzik dinlesem 2 gün kendime gelemem herhalde bu kadar yoğun tiz öldürecek türden.
Klasik müzikte ben hala HD800S derim çünkü dinamik sürücüye göre çok iyi transparanlığa ve muazzam bir kontrasta sahip. Enstrümanları normalden çok daha fazla derinlikli çaldığını söyleyenler bile var.
HD800S günün sonunda yapı kalitesi ve tune konusunda iyi bir yer edinmiş bir kulaklık. Gradoları sevenler bile önermeden veya bu kulaklıkları güzellemeden önce subjektiflik konusunu açıyor. Bir bakıma katılıyorum buna ancak herkesin ortak paydada beğendiği bir kriter vardır, standart sapmanın %5′indeyseniz ve doğru %5′indeyseniz Grado sevebilirsiniz. Grado seven biri HD800S çok rahat sevebilir ama HD800S seven birisinin Grado sevmesi birazcık şans meselesi o %5 dilimde olmanız lazım.
Türkçe müziğin günümüzdeki yerinde DSD’yi bırak PCM’i dolduracak türden kayıt kalitesi bulmak güç bence. Kaliteli yerli müzik deyince aklıma plaklar geliyor o da sayılı kişilerde vardır iyi durumda olan. Konu müzik formatından ziyade kayıt kalitesi. DSD formatındaki müziklerin kayıt kalitesi güzel olduğundan dolayı PCM dinleyemez olmuş da olabilirisiniz bir bakıma. DSD formatı analog sinyale dönüştürmek daha kolay. Artık PCM dinleyemez olduysanız Grado yerine HD800S tercihi bana göre daha doğru geliyor. Bu arada PCM kötü bir format değil sizin dinlediğiniz kayıtlar iyi olmadığı için olabilir. Zevkle dinlediğim ve çok iyi dinamik aralığa kayıt kalitesine sahip PCM formatta müzikler de var. Hoş bunlar DSD olsa da güzel olurdu ama DSD’nin de dezavantajları var PCM’e göre.