Berkhan Merhabalar tekrardan. K701′le olan deneyimimle forumlardaki inceleme ve diğer insanların yorumlarıyla ilgili çakışmalar olduğunu fark ettim ve kafa karışıklığı yaşadım. Kulaklıktan genel olarak memnunum. Dinlediğim müzik türlerine göre de mükemmel uyum sağladığını söyleyebilirim. Senfonik metal, psybient, psy raga-rock ve daha diğer saykodelik türlerin tamamında bu kulaklık cidden olması gereken bir kulaklık. Sahnesi gerçekten çok geniş ve dinlediğim müziklerin aslında sadece farklı sesler ve stereo geçişlerinin haricinde çok daha uzaktan çok daha yakından gibi konumlandırmalarla sanatçının verdiği duygu bambaşkaymış. Doğru tanımı bu mudur bilmiyorum fakat ses sunumu genel olarak dinlediğim müzik türüne göre gerçekten mükemmel. Müzik türlerim yerine göre test müziği olarak bile kullanılacak kadar detay ve çevresel sese sahip olduğunu da belirtmek isterim. Test için gittiğim yerlerde de kendi şarkılarımı açtığımda oradaki satış danışmanlarının referans monitörlerin yeni etkilerini keşfettiğini şaşırarak belirtiyorlar.
Genel yorumlarla benim fikrimin ayrı düştüğü kısımlara gelirsek;
•Sadece bu kulaklık dışında diğer AKG kulaklıklarında da malzeme kalitesi ve işçiliğinin çok iyi olduğu belirtiliyor. Malzeme kalitesi olarak iyi olabilir plastik yerine belki seramik mi kullanıyorlar dediğim kısımları bile var fakat build kalitesi olarak çok narin ve uzun yıllar kullanabilecekmişim gibi gelmiyor. Evladiyelik kulaklık deniyor AKG için fakat bana hiç öyle gelmiyor belli yerleri çabucak kırılacakmış gibi geldiği için çok kibar davranıyorum. Kablonun da çıkarılabilir olmaması beni ayrı tedirgin etmekte.
•62 ohm olduğu için yüksek akım istendiği söyleniyor. Beyerdynamic ve Sennheiser’dan 600/300 ohm kulaklıkları sayıp bunların daha iyi sürüldüğünü fakat K701 için zor sürüldüğü belirtiliyor. Hatta bu kulaklığı uzun süre kullananlar uyumlu amfi için vakit ve para harcamaktan yorulduğunu söyleyeni de gördüm. Halbuki bende sadece 100 dolardan satışa sunulan Creative Soundblaster Z SE var ve gayet iyi sürebiliyor. Sürebilmekle uyumlu amfi bulmak başkadır ben hiç amfi kullanmadım nasıl bir şeydir bilmiyorum fakat amfiyi de baslarda hacim kazanmak amacıyla alınması gerektiğinden bahsediliyor. Oysa ki bu kulaklığın ses karakteri zaten ortada neden bası daha hacimli bir kulaklık tercih etmek yerine bu kulaklığın bas kazanımını arttırmak için bu kadar çaba gösteriliyor? Bilmediğim bir konu olduğu için bu soruyu soruyorum atladığım veya kaçırdığım nokta elbet vardır.
Günün sonunda beğendiğim bir kulaklık fiyatına göre alternatifi yok tabi ses karakteri bir çok kişi tarafından beğenilmiyor ama benim için ses karakterini beğendiğim bir kulaklık olduğunu söylemeliyim. Beyerdynamic’i bizzat denemedim fakat HD600′ü denedim diğer HD5xx serisini ufaktan denedim hiçbiri HD8′den vazgeçirmedi. K701′in bana ciddi anlamda çok farklı ve güzel gelmesi ile şu anda psytrance de dinlesem HD8′i takmak istemiyorum 1-2 aydır boşta durmakta. Rahatlık konusunda bahsedildiği kadar aşırı rahat bir kulaklık değil kadife kumaş ve cırt cırt ile deri kayış kısmını saracağım o şekilde çok daha rahat olacaktır.
İsteklerimin netleştiğini belirtmek isterim. Bu kulaklığı uzun yıllar kullanacağım vazgeçeceğimi sanmıyorum. Zaten benim amacım sesin şu tonda şu karakterde olmasından çok ilk bakmak istediğim kısım seslerin daha detaylı gelmesi ve en zor durumlarda bile tüm enstrümanların ve geniş spektrumdan çalınan kısımlarda hala seslerin birbirine karışmamasıdır. Bu kulaklıkta benim için başarılı geldi. Ses karakteri olarak ise bastan cidden yoruldum HD8 gibi güçlü bir kulaklığı 2 yıl kullandıktan sonra artık bas hiç istememek daha doğru oluyor. Açık kapsül karşıtı birisiydim bastan sıkılana ve K701 kullanana kadar. Şimdi ise bu kulaklığı uzun yıllar kullandıktan sonra HD800S alma kararım çok daha netleşti HD800S’e geçerken farklı bir kulaklığı dahi denemeyeceğim. Çünkü benim amacım sadece detay ve doğallık üzerine. Ton olarak daha sıcak daha soğuk gibi kavramlar üzerine kafa yormuyorum kaldı ki HD600′ü bile beğenmedim.