@Aras amfi yapan bir uzman olarak dengeli ve dengesiz cikislar icin cok daha iyi bilgi verecektir ama ben bildigim kadariyla yazayim, yanlisim varsa o duzeltir.
single ended denen 3.5 trs jack (standard kulaklik jacki) ile kullanilan cikislarda ses sinyalinde sag sinyal, sol sinyal ve toprak baglantisi vardir. dengeli cikislarda ise sag ve sol sinyaller terse cevrilerek negatif sag ve sol sinyaller de kulakliklara gider. 2.5 mm TRRS baglantida sag+, sag -, sol +, sol - sinyaller olur. Pentaconn baglantida ise buna olarak olarak toprak var ama, bildigim kadariyla pentaconn’daki toprak baglantisini kullanan bir DAP yok. normalde dengeli baglantida + ve - sinyaller ses ureten komponentte birlestiginde, her iki sinyalde birden bulunmayan, sadece bir sinyalde bulunan bir anomali, yani disaridan gelen elektromaynetik kirlilik etc var ise, bu devre disi kaliyor, sese etki etmiyor. bu sistem normalde cok uzun hoparlor kablolarinda kullanilmak uzere gelistirilmis, yalitimi iyi olmayan kablolar anten gorevi gorup kabloda akan sinyale disaridan kirlilik yakaladigi icin, bu sekilde hoparlorden kirlilikten arinmis sinyal ile ses almak mumkun oluyor. kulakliklar icin, ozellikle iem’lerde kisa 1-1.5 metre kablolar kullanildigi dusunulunce asil kullanim amaci olan kirlilikten koruma yonunden bir avantaji bulunmuyor dengeli baglantilarin.
asil amacindan haric olarak ise, dengeli cikislar dizaynlari geregi her zaman daha guclu oluyor. gercek bir dengeli topolojide dengeli cikis dengesiz cikisin 2 kati gucte olur, ancak butun DAPlarda 2 kat guc farki olmasa da dengeli cikis her zaman dengesiz cikistan daha gucludur. bu nedenle kulakliklari daha rahat ve daha otoriter suruyor bu cikislar. ses bir miktar daha kontrollu, dinamikleri daha hizli oluyor benim duydugumca. bende sp2000, ak240 ve sr15 mevcut, kablosu degisebilen tum iemlerim icin 2.5 dengeli sonladirmali kablolarim var ve bu cikislari kullaniyorum surekli olarak.
deva dinlemedim o yuzden sadece bakir mi, gumus mu, hibrid yada baska egzotik bir kablo mu yakisir bir sey diyemeyecegim. ona deva’yi duyan arkadaslarimiz yorum yapsin.