Bugün sizin için Shozy Form 1.4′ü inceliyorum. 199 dolar fiyatla nasıl performans gösterdiğini bir görelim.
Shozy Hakkında
Shozy hakkında hiçbir bilginiz yoksa, uzun süredir hobiden uzak kalmış olmalısınız. Hatırı sayılır bir süredir isimlerini fiyat/performans ürünleri ile yapıyorlar. Daha önce birkaç Shozy ürününü inceledim. Geçen yıl belki de en popüler IEM’lerden biri BG modeliydi örneğin. Aslında, neredeyse tüm ürünleri başarılı olan firmanın en son çıkan IEM’lerinden birisi olan Rouge da çok başarılıydı. Nedeni basit. Verdiğiniz paraya karşılık oldukça iyi performans veriyor.
Form 1.4 Hakkında
Shozy Form 1.4, dinamik bir sürücü ve 4 Dengeli Armatür sürücüsünden oluşan evrensel bir hibrit IEM’dir. Buradaki Dinamik sürücü, berilyum kaplamalı, muhtemelen Form 1.1′de kullanılan aynı sürücü olan 9.2 mm’lik bir sürücü. Ancak buradaki fark, Form 1.1′deki Dinamik Sürücünün aynı zamanda orta aralığın belirli bir bölümünü kapsamasıdır. Muhtemelen 1.4, yalnızca bas bölümünden sorumlu olan bu sürücü sayesinde daha iyi bir tuning’e sahip. Dengeli Armatür sürücüleri de spektrumun gerisini hallediyor.
IEM, el yapımı bir reçine gövdesi, metalik bir havalandırma deliği, kumaş kaplı 2 pin bakır kablo ve hoş bir odunsu yüzey plakası tasarımına sahip. Bana göre Form 1.4, fiyatına göre neredeyse eksiksiz bir ürün olmuş gibi.

Tasarım ve Yapı Kalitesi
1.4′e ilk kez baktığınızda, tasarım tıpkı Form 1.1 gibi Shozy BG IEM’i hatırlatıyor. Shozy, daha düşük bütçeler için kesinlikle iyi kalite getirmeye devam ediyor ve umarım bunu yapmaya devam ederler. Şekil olarak 1.1 modeliyle aynı, ancak yeni faceplate daha ciddi ve biraz daha kaliteli bir görünüm kazandırmış kulaklığa. Tasarım açısından Form 1.1′i beğeniyorum, ancak bu tasarım odyofiller açısından daha ciddi ve klas duruyor. Stok kablosu da çok güzel ve tasarımı siyah renkle güzel bir şekilde tamamlıyor.
Yapı kalitesi de çok iyi diye düşünüyorum. Reçine kabuğu çok güzel ve yekpare bir izlenim veriyor ve bu metal nozulları da tekrar görmek güzel bir bonus. Form 1.4’in sağlamlık açısından soru işareti bırakmadığını söyleyebilirm. Metal hava delikleri, alüminyum nozullar ve kesintisiz facepalet kapaması, hoş ve önemli detaylar.
Kablo yine birinci sınıf ve aslında 1.4’teki benim açımdan en iyi özellik. Çok esnek ve iyi bir gerilme mukavemetine sahip. Aynı zamanda çok rahat ve ergonomik. Bana göre, bu kablo fiyat için bile gereğinden fazla nitelikli ve bu size Shozy hakkında bir iki şey söylüyor, değil mi?
Fit
Shozy BG, daha büyük boyutta yarı custom benzeri bir tasarıma sahipti. 1.4 daha küçük olmakla birlikte, IEM’in genel olarak çok dostane bir fiti ve iyi bir rahatlığı var. Sizin için doğru kulaklık uçlarını bulduğunuzda, büyük sorunlarınız olacağını sanmıyorum.
İzolasyon iyi seviyelerde ve yerleşim yeterince derin. Ancak arkadaki ek havalandırma deliği, en iyi izolasyona sahip olamayacağınız anlamına geliyor. Ama elbette tüm hibrit IEM’ler için durum böyle. Yine de, 1.4′ü güzelce tamamlayacak köpük uçları bulduğumu söyleyebilirim. Yani bu durumda benim seçimim, silikonlardan çok daha iyi uyumu sağladığını düşündüğüm köpük uçlar.

Paket
Shozy, önceki modellerle aynı olan siyah bir taşıma çantası ve 3 farklı tipte 9 çift uç sağlıyor pakette. İçerik söz konusu olduğunda hepsi bu kadar. Gerçekten rahat bir deneyim sağlayan daha kısa silikon uçlarla birlikte köpük uçları da oldukça iyi buldum.
Bu aksesuarları yeterli buldum mu? Evet, ama bir iki şey daha olsa güzel olurdu. Yine de bu kısımda yargılama yapmıyorum. Shozy onların sese ve kablolarına önem veriyor ve aslında kablo bu fiyat aralığında pek bulacağınız bir şey de değil. Bu yüzden pakette daha az içerik olması benim için sorun değil.
Ses
Shozy Form 1.4′ün sesi, belirgin ve kesin bir mid başarımıyla sıcak tarafta. Form 1.1 genel olarak biraz V şeklindeydi, ancak ağabeyi onun bazı özelliklerini korumasına rağmen daha dengeli olmuş.
Sonuç olarak IEM gövdeli, sıcak, organik ve müzikal. Bununla beraber, fiyat aralığı için iyi teknik nitelikler sunuyor ve Shozy’nin fiyatı için kesinlikle etkileyici olan bir IEM oluşturma yeteneğini bir kez daha kanıtlıyor.
Bas
Orta bas bölümündeki güçlü tanımlama kolayca duyulabilir ve bu nedenle Form 1.1 ile benzer bir performansı var. Ancak 1.4’te bas daha kontrollü. Orta bas çok belirgin ve temelde alt bölgeye hakim denebilir. Ancak, bu sefer daha iyi kontrol ve atak ile Form 1.1′den çok daha iyi iş çıkarıyor.
Bas, orta seslerden çok iyi bir ayrıma sahip. Aynı zamanda iyi bir dokuya ve çözünürlüğe de sahip diyebilirim. Alt bas kısmında tanımlama mevcut ancak orta bas odağı burada daha belirgin. Yine de, bu modeldeki bas dengesi önceki küçük kardeşe göre çok daha iyi.

Ve yine, basın genel kalitesi sönümlenme ve doku açısından çok iyi. Genel orta bas miktarını Form 1.1 ile sınırın biraz üzerinde bulmuştum, ancak bu modelde durum böyle değil. Dethonray DTR1 gibi nötr bir ses çıkaran bir oynatıcıyla, bas, farklı türlere sahip birçok şarkıyla doğru hissettiriyor. Ancak, bu IEM’i sıcak ve tam gövdeli bir kaynakla eşleştirmenizi de önermem.
Yine de, bunun mevcut en hızlı veya en hızlı bas tepkisi olmadığını unutmayın. Orta bas odağı, biraz daha ağır tarafta olduğunuz anlamına gelir.
Mid
Mid tarafı çok güzel ve buradaki tonalite şovun yıldızı denebilir. Özellikle vokaller harika tonlarla kulağa çok hoş geliyor. Ortaların çözünürlüğü ve şeffaflığı çok iyi, enstrümanlar gerektiğinde iyi bir tanıma ve gövdeye sahip. Bu nedenle orta alanda 1.4′ü oldukça başarılı buldum.
Tını, 1.4 ile özellikle etkileyici ve umarım piyasada bu tür bir tonalite verebilecek daha ucuz IEM’ler görebiliriz. Midler canlı, enerjik ve dinamik. 1.1 ile karşılaştırıldığında, 1.4 orta bölgede daha fazla hava ve soluğun yanı sıra daha iyi şeffaflık ve netliğe sahip.
Ayrım da çok iyi ve enstrümanlar harika bir konumlamaya sahip. Bu yüzden bence bu çok başarılı bir mid sunumu olmuş.

Tiz
Tizler havadar ve fiyat için oldukça şeffaf olmuş. Tizlerin burada parlamak (iyi anlamda) için büyük özgürlüğü var. Yani tizin tanımı kadar çözünürlüğü de iyi. Uzantı ve tanım, Form 1.1′den benim için en büyük sıkıntıydı. Ayrıca daha siyah bir arka plan var, böylece tizleri çok daha kolay ve eforsuz duyabiliyorsunuz. Tizdeki ayrıntı seviyesi de artmış ve çok daha iyi uzuyorlar.
Aslında, fiyat aralığının üzerinde olan bazı IEM’lerle bile rekabet ettiğini düşünüyorum. Tizler yumuşak ve dinlemesi kolay, kontrollü ancak aynı zamanda kesin. Alt tiz bölgesinde daha fazla netlik ve parlaklık uğruna yapıldığını ve IEM’nin çok sıcak olmasınıı engellediğini düşündüğüm bir yükseltme var. Bu IEM’den, özellikle fiyatına göre tamamen referans veya düz bir sunum beklemiyorum, bu yüzden bu benim için bir problem değil.
Teknik Performans
Güzel tonlamasının yanı sıra, IEM iyi bir çözünürlüğe, ayrıntıya ve şeffaflığa sahip. Aynı zamanda 1.1′den çok daha uyumlu, hepsi de çok daha iyi orta bas kontrolü sayesinde.
Genel kontrol ve ayrım, fiyat aralığında mutlak en iyisi değil. Ancak teknik açıdan iyi olmadığını söyleyemem. Ancak yine, bu IEM ile ilgili en iyi kısım tonalitesi ve tınısı olmuş.
Sahne çok çok geniş değil ama derinliği oldukça iyi. Bunun yanı sıra, IEM size bir stüdyo atmosferi hissi veren harika bir konumlandırmaya ve stereo imaja sahip. Siyah arka planı ve iyi şeffaflığı sayesinde. Bunu çok iyi çözme yeteneği ile birleştirin, o vakit çok güzel bir deneyim haline geliyor Form 1.4.

Karşılaştırmalar
Shozy Rouge
Shozy Rouge, önceki incelememdi ve eğer okursanız, Rouge’un kulağa farklı geldiğini bilirsiniz. İçinde benzer bir dinamik sürücüye sahip olmasına rağmen bası belli bir çekingenliğe sahip. Bununla karşılaştırıldığında, 1.4 çok daha belirgin bir orta bas tanımına sahip. Bu, başlangıçtan itibaren sese olan yaklaşımlarını değiştiriyor.
Rouge’un mid sunumu 1.4’e çok yakın. İkisinin de midlerinde biraz sıcaklık var, aynı zamanda harika bir tonalite de var. Ancak, Rouge’un daha düz mid bas sunumu sayesinde, orta bölümde biraz daha fazla alan var.
Rouge, tizde daha fazla ısırma ve canlılıkla biraz daha parlak ses veriyor. Buna karşılık, 1.4 daha rahat ve kontrollü bir yaklaşımla daha akıcı bir performans sergiliyor.
1.4, Rouge’un daha kullanışlı ve çok yönlü versiyonuna benziyor. Rouge, nötr seviyeye yakın bir sese sahipken, 1.4 orta aralıkta daha fazla gövde ile daha sıcak. Yani aslında inanılmaz farklı değiller, bu nedenle zevkinize ve kaynak cihazınıza göre seçim yapabilirsiniz.
Shozy BG
BG’de bir miktar bas eksiği varken, 1.4, özellikle orta bas alanında daha fazla bas miktarına sahip. BG, Klasik, Vokal Caz, Enstrümantal Müzik ve Klasik Rock gibi türlere uyan daha düz bir imzayla daha nötr bir performans sergiliyor. 1.4 ise bası ile popüler müzik söz konusu olduğunda daha etkileyici bir performans veriyor.
Dolayısıyla kendi sunumlarında hemen fark edilir bir fark var. Teknik açıdan, BG, ince tonlaması dışında çok yetenekli. Yani benim tavsiyem şu olacaktır; favori müziğinize göre seçin. Örneğin BG, Pop için iyi bir seçim değildir, bu yüzden onu almak mantıklı olmaz.
Buna karşılık, 1.4 hemen hemen her türle çok iyi ses veriyor. Ve eğer kaynağınız nötr bir tipteyse, bence 1.4′ü seçebilirsiniz çünkü daha fazla gövdeye sahip olacaksınız ve bu, müziğin özü olan midler için daha iyi bir temel sağlıyor.

Sonuç
Shozy bir kez daha fiyat için çok iyi performans gösteren bir IEM üretmiş. Sıcak ve dolgun bir sunuma sahip çok yönlü bir ürün arıyorsanız, Shozy Form 1.4 kesinlikle aradığınız IEM olabilir. Sıcak sunumuna rağmen harika bir tiz performansa sahip olduğunu da unutmayalım.
Ayrıca, bu tını başarısını 300 $'ın altındaki pazarda bulmanın zor olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden 1.4′ün harika bir performans sergilediğini düşünüyorum. Genel performansı Shozy BG’ye çok yakın ve buna karşın daha düşük maliyetli ve daha çok yönlü IEM olduğu için, Shozy BG’den sonra Shozy’nin en popular IEM’lerinden biri olmuş durumda bence.
Teşekkürler okuduğunuz için.