Merhaba,
Bugün sizin için Shozy Rouge’u inceliyorum. 179 $ gibi nispeten uygun bir fiyata nasıl performans gösterdiğini birlikte görelim.
Not: Ses izlenimleri Dethonray DTR1, A&K SP2000 ve Oriolus DP100 DAP’lar kullanılarak yazılmıştır.
Giriş
Bir zamanlar hibrit IEM’ler yalnızca büyük bütçeli müzik tutkunları tarafından satın alınabilen şeylerdi. Artık değil. Teknoloji ucuzladıkça, her yerde hibrit IEM’lerin ortaya çıktığını görmeye başladık. Shozy Rouge, uygun fiyatlı hibrit teknolojinin bana sorarsanız oldukça başarılı bir örneği.
Shozy Hakkında
Hong Kong’da bulunan Shozy’nin ürünleri farklı tasarım diliyle öne çıkıyor. Ürünleriyle aynı zamanda çok iyi yapı kalitesi sunuyorlar. Ayrıca çok rekabetçi fiyat etiketleriyle pazarı değiştirmek ve etkilemek istiyorlar ki bu en çok saygı duyduğum özellikleri.
Neredeyse tüm Shozy ürünleri (Hibiki MK2, Pola39, Neo BG, Form 1.1 ve 1.4) beni oldukça etkilemiştir. Neden derseniz nedeni basit. Hepsi de fiyata karşılık alınan performansa baktığımızda çok çok iyi ürünler. Shozy, fiyatları düşük tutma konusunda oldukça hassas davranıyor. Premium segmentteki Pola39 modeli bile, benzer ürünlere göz attığınızda pazar ortalamasının altında.

Rouge Hakkında
Shozy Rouge, bir Dinamik ve iki Dengeli Armatür sürücüsünden oluşan evrensel bir hibrit IEM’dir. Buradaki Dinamik sürücünün özel olarak ayarlandığı belirtilmiş dolayısıyla hakkında fazla bilgi yok. Diğer iki Dengeli Armatür sürücüsü Knowles’tan. Ancak Shozy, bu IEM’in kablosuna ilişkin bazı bilgileri paylaşmış. Kablo, Daikoku Electric Wire şirketinin sağladığı tellerden yapılmış. Şirketlerden bu tür bir şeffaflık görmek her zaman güzel bir şey diye düşünüyorum.
IEM, reçine gövdede el yapımı bir boyaya sahip. Bu bana hemen Kinera Freya’yı hatırlattı. Sanırım bu yeni “elle boyanmış” IEM’ler oldukça popüler olacak. Benim için hava hoş, sonuçta farklılık iyidir.
Tasarım ve Yapı Kalitesi
Rouge’a ilk kez baktığınızda, tasarım size Shozy BG ve Form serilerini hatırlatıyor. Shozy, daha düşük bütçeler için kesinlikle iyi bir yapı kalitesi sunmaya devam ediyor ve umarım bunu yapmaya da devam ederler. Rouge çok sağlam hissettiriyor ve yapısında herhangi bir kusur yok. Reçine kabuk, çok güzel bir tek vücut izlenimi bırakıyor.
Tasarım açısından dürüst olmak gerekirse biraz fazla kadınsı olduğunu düşünüyorum ve kadınları hedef alıyor gibi görünüyor. Bu tabii ki zevkinize bağlı. Örneğin bazı erkekler pembe kıyafetler giymeyi severler. Ne olursa olsun, face-plate yine de etkileyici görünüyor. Kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz gibi farklı renklerin birleşimiyle sanatsal bir dokunuş var. Temel renk yine de pembe.
Kablo, V33 serisiyle aynı tutulmuş. Yapısal olarak, ayrılma noktası ve 3,5 mm jak için iyi gerilme mukavemeti var ve parçalar kaliteli malzemeler kullanılmış. Bununla birlikte, kablonun rengi, genel tasarımın en kötü kısmı olmuş bence. Pembe kabuklarla bu kablo rengi hiç uyuşmuyor. O açıdan beğenmediğimi söyleyebilirim.

Fit
Rouge ile fit çok çok iyi ve kulaklık oldukça sıkı oturuyor. Kompakt bir yapıya sahip yarı-custom bir tasarıma sahip olduğundan, fit ile ilgili herhangi bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum. IEM genel olarak güzel bir fite ve iyi bir rahatlığa sahip. Doğru uçları bulduğunuzda hiçbir problem yok. Shozy bu konuda iyi iş çıkarmış.
Ses Performansı
Shozy Rouge, fiyatına göre çok iyi bir ses performansı sunuyor ama elbette bu sürpriz değil. Burada Shozy’den bahsediyoruz. Bahsettiğim gibi, Shozy en iyi fiyat/performansı sunmaya çalışan bir firma ve bunu birkaç yıldan beri yapıyorlar.
Rouge kulağa çok temiz ve net bir ses iletiyor ve alt tiz bölgesindeki hafif yükselti ve mid kısmındaki hafif sıcaklık dışında çoğunlukla nötr kalıyor. İyi bir şeffaflıkla çok istikrarlı bir sese sahip diyebilirim. Mid kısmı iyi bir sıcaklık ve gövdeyle kulağa sesleniyor. Rouge ayrıca tüm spektrumda harika bir denge ve tutarlılığa sahip. Genel olarak Rouge’u oldukça başarılı buldum.
Bas
Shozy Form 1.1 modelinde çok belirgin bir mid bas kamburu vardı. Rouge ise tamamen farklı bir hikaye. Bu özel olarak ayarlanmış dinamik sürücü daha utangaç ve dengeli. İyi bir çabukluk ve atak ile çok kontrollü bir tepkiye sahip. Bu yüzden iyi bir PRaT var ve oldukça dengeli bas performansı olan bir IEM ile karşı karşıyayız.
Bu elbette her şeyi değiştiren bir faktör. Bu, diğer frekansların da bas alanından herhangi bir gölgeleme olmadan müzikte parlamasına ve kendi sahne alanlarında çalmalarına izin verir. Form 1.1’den sonra Shozy Rouge’dan bu tür dengeli ve kaliteli bir bas duyduğuma çok sevindim.
Bas elbette en iyi derinliğe sahip değil ve daha çok orta bas tarafında, ancak bu fiyat aralığı için adil. Bundan daha fazlasını bekleyebileceğimi sanmıyorum. Aslında, bu fiyata duyduğum en iyi bas performanslarından biri bu.

Mid
Orta aralık çok güzel ve buradaki tonlama oldukça tatmin edici. Özellikle vokaller harika tonlarla kulağa hoş geliyor. Dürüst olmak bundan daha iyisi bu fiyatlarda oldukça zor. Ortaların çözünürlüğü ve şeffaflığı iyi, enstrümanlar gerektiğinde iyi bir tanıma ve gövdeye sahip. Bu nedenle Rouge’u mid alanında oldukça başarılı buldum.
Tını, Rouge ile özellikle etkileyici ve umarım bu tür bir tonalite verebilecek daha fazla düşük fiyatlı IEM görebiliriz. Midlerin sesi canlı, enerjik ve dinamik. Form 1.1 de bu yönlerden oldukça iyiydi, ancak orta bas bölgesinin yükseltilmiş olması nedeniyle, daha fazla soluklu bir hava yaratmak için orta bas alanının biraz daha ince olmasını isterdim. Shozy’nin Rouge ile yaptığı da tam olarak bu olmuş. Bu sefer orta bas sorunu yok ve çok temiz bir IEM’imiz var. Knowles sürücüsü de bu sayede yeteneklerini rahat biçimde sergileyebiliyor.
Bas gibi, mid sesler de oldukça kontrollü ve iyi konumlandırmaya sahip. İyi kaynak cihazlar kullandığınızda tonlama çok gerçekçi ve bu açıdan fiyatının üzerinde olduğunu düşünüyorum.
Tiz
Tizler şaşırtıcı derecede keskin ve yerinde. Geçmişte, iyi bir tiz reprodüksiyonu, daha pahalı ekipmanlar için bile elde edilmesi zor bir şeydi. Bugünlerde bu tür markaların net ve temiz, artikülasyonu iyi tiz performanslarına hayran kalıyorum. Shozy Rouge, yüksek frekanslarda kulağa hoş geliyor ve bunu herhangi bir yorucu sunum olmadan zahmetsizce yapıyor.
Bu fiyat seviyesinde Rouge’un üstlerinde belirli bir zayıflık bulamadım. Tizler havadar, ayrık ve şeffaf. Yani tizin tanımı kadar çözünürlüğü de iyi.
Üstlerin genel uzantısından da bahsetmek lazım. Dürüst olmak gerekirse bu kadar iyi olmasını beklemiyordum. Bu nedenle Rouge’un gerçekten iyi bir tiz tepkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ve ortalama bir müzik tüketicisi için fazlasıyla yeterli. Aslında, bence fiyat aralığının üzerindeki bazı IEM’lerle bile rekabet ediyor. Tizler zahmetsiz, havadar, kontrollü ancak aynı zamanda kesin.

Teknik Performans
Güzel tonlamasının yanı sıra, IEM iyi bir çözünürlüğe, ayrıntıya ve şeffaflığa sahip. Gerçekçi mid sesleriyle beraber iyi dengelenmiş bas ve tiz reprodüksiyonu sayesinde iyi bir tutarlılığa da sahip.
Genel kontrol ve ayrım, fiyat aralığı için epey başarılı. Bununla birlikte, bu IEM’in en iyi yanı bence tonalitesi ve tınısı. Kişisel olarak bu tonlama konusunun genellikle es geçildiğinı düşünüyorum ama benim için bu konu çok önemli. Yani böyle bir IEM - düşük bir fiyatla - tınıda bu kadar iyi performans gösterdiğinde, otomatik olarak saygımı kazanıyor. Rouge’un enstrüman ve vokal sunumuçok güzel.
Sahne boyutları söz konusu olduğunda, Rouge fiyatı için iyi derinlik ve genişlikle holografik bir his veriyor. Derinlik ve genişlik eşit büyüklükte diyebilirim, böylece sahne eşit ve çok yönlü hissediliyor.
Karşılaştırmalar

Etymotic ER2XR
ER2XR, fiyatı için yapabilecekleri açısından bugün piyasadaki en iyi IEM olabilir. Ve evet, Rouge’u o kadar iyi bulduğumdan ER2XR ile karşılaştırıyorum.
Yapı ve fit açısından tartışılacak pek bir şey yok. ER2XR’nin benzersiz tasarımı onu diğer tüm IEM’lerden ayırdığı için şekil olarak son derece farklı IEM’ler bunlar. Ama ikisinin de çok iyi fiti olduğunu ve izolasyon seviyelerinin de harika olduğunu söyleyebilirim. ER2XR çok derine oturduğu için bu konuda bir miktar daha iyi.
Ses açısından ER2XR renksiz ve tamamen düz. Rouge, biraz daha fazla orta bas odağına ve daha fazla genel bas miktarına sahiptir. ER2XR, Rouge ile karşılaştırıldığında biraz analitik ve referans ses veren bir IEM. Bazıları bunu sıkıcı bulabilir ama bana göre fiyatı için tam bir canavar ER2XR.
Rouge, sahnede biraz daha büyük ve daha geniş. İkisinin de tonalitesi çok iyi ama ER2XR orada gerçekten fark yaratıyor. Genel olarak; ER2XR teknik olarak daha güçlü, ancak Rouge daha müzikal ve göz alıcı bir tasarıma sahip. Ses konusunda da ER2XR’ın çok çok gerisinde değil.

Oriolus Finschi
Finschi, Rouge ile aynı fiyata sahip, bu yüzden doğrudan bir rakip. Finschi, iyi atak ve netliğe sahip V-şekilli bir ses verir. Hoş ve güçlü baslara ve biraz parlaklık için yükseltilmiş tizleriyle net hissettiren bir IEM. Midlerde Rouge gövdeli sunumu ve tonalitesiyle bence Finschi’yi net geride bırakıyor.
Genel olarak Rouge daha dengeli bir sunum veriyor. Tizlerde Finschi ile benzer bir keskinlik ve temizliğe sahip olmasına rağmen daha kontrollü. Daha iyi katmanlama, daha iyi sahnesi ve bana göre daha iyi konumlandırması var. Yani burada benim için Rouge kazanan.
İkisi de çok iyi fite sahip ve her ikisi de kaliteli üretilmiş. Rouge’un tasarımı elbette daha göz alıcı.

Shozy BG
BG’de bir miktar bas eksikliği varsa da, Rouge’un bas dengesi ve miktarı kesinlikle BG’den daha iyi bence. BG, Klasik, Vokal Caz, Enstrümantal Müzik ve Klasik Rock gibi türlere uyan daha düz bir imzayla güzel bir performans sergiliyor. Öte yandan Rouge, bu türler söz konusu olduğunda etkileyici bir performans sergiliyor, ancak aynı zamanda baslarıyla popüler ana akım müzikte de çok iyi performans gösteriyor. Yani Rouge’un çok yönlü olduğu ve BG’nin olmadığı söylenebilir.
Teknik açıdan bakıldığında, BG, gövde olarak Rouge’da çok daha iyi olan ince tonalitesi dışında hala iyi bir IEM. Benim tavsiyem şu olacaktır; favori müziğinize göre seçim yapın. BG, örneğin klasik için iyi bir seçimdir, ancak Vokal Jazz, RnB veya bu tür müziklerden hoşlanıyorsanız, Rouge daha iyi bir seçim bence ve en önemlisi daha ucuz.

Sonuç
Shozy bir kez daha fiyatı için ciddi şekilde iyi performans gösteren bir IEM üretmiş. Benim için, saçma derecede yüksek fiyatlı IEM’leri arka arkaya piyasaya sürme yoluna atlamayan birkaç şirketten biri. Bu yüzden yaptıkları için saygıyı hak ettiklerini düşünüyorum.
Shozy Rouge’u kesinlikle tavsiye ediyorum. 179 $ ’a çok etkileyici netlik ve çözünürlükle dengeli bir sunum elde ediyorsunuz. Tonalite, tiz uzaması ve artikülasyon, kesin ve iyi tanımlı bir tiz performansı ile birlikte düzgün bir de sahneye sahip.
Yakında Form 1.4 modelini de incelemeyi düşünüyorum. Şimdilik görüşmek üzere.