İngiltere çıkışlı IMR Acoustics firmasının R1′den sonraki kulaklığı olan Zenith modelini bir süre dinledim. Yaklaşık 5-6 ay kadar kullandıktan sonra fikirlerimi paylaşmak istedim:
Daha önce yine üreticiden R1 modelini satın alıp kullanmıştım. Dolayısıyla yeni model gelip kullanınca eski kulaklık ile benzer noktalar ve gelişen yerleri kıyaslama şansım oldu.
Zenith, kardeşi R1 gibi 5 filtre ile gelen bir IEM. Her filtre dramatik değişimler sunuyor. Ayrıca kulaklığın kablo ile birleştiği kısımda bir pot bulunuyor. Bunu çevirerek kulaklığı açık ve kapalı olarak kullanmak mümkün. Açık halde bir miktar sahne genişlemesi hissedilirken , kapalı konumda bas kısmında güçlenme oluyor.
Filtreler Hakkında
Siyah filtre: En dinamik sunum siyah filtre ile oluyor. Tek kelime ile enerjik. bas ve tiz daha güçlü iken mid normal seviyede. Kulaklık tüm gücünü gösteriyor. Bir çok kullanıcı için referans alınan filtre siyah filtre imiş.
Pembe Filtre: bas biraz daha az ancak tiz ve midler orta seviye. Bence referans alınması gereken filtre Pembe. Bir çok müzik türü için olması gereken sesi Pembe veriyor. Benim mavi ile birlikte en çok dinlediğim filtre oldu.
Bakır Filtre: maksimum bas cevabı. Eğer bas duymak istiyorsanız kesinlikle istediğiniz bas seviyesini fazlasıyla veriyor. Benim hiç tarzım olmamakla birlikte seveni mest edecektir. Tabi bas diğer frekansları arka planda bırakıyor. Öyle detay aramam mümkün değil. Takın ve eğlenmeye bakın..
Turuncu Filtre: sıcak ses. Müzikal bir tarz isteyenler için yapılmış. Daha çok müziğin içinde kaybolmak isterseniz sizin filtreniz turuncu. Biraz lambalı havası veriyor. Ama biraz.
Mavi Filtre: tiz önde mid ve bas arkada. Eğer bakır kablo ile özellikle balanced dinlerseniz mavi filtre çok güzel bir sunum veriyor. Özellikle Blues ve jazz için harika. Ben genelde mavi filtre kullandım. Ağırlıklı olarak Blues ve jazz dinledim. Ama single end çıkış ve stok kablo ile mavi filtre pek iyi olmuyor. Dolayısıyla Bakü bir kablo ve balanced çıkışlı bir müzik çalar varsa mavi filtreyi çok seveceksiniz.
R1 ile Kıyaslama
Kısaca önceki R1 kulaklığı alıp daha detaylı bir iem geliştirmişler. Kasada iyileştirmeler mevcut. Eğer R1 varsa Zenith almaya değer mi? Bence değmez ama elde yoksa Zenith fiyatını hak eden bir çalışma olmuş.