Ön Not: Bu incelemede kaynak olarak iFi Audio Micro iDSD kullanılmıştır.
Merhaba,
Bu incelemede bana göre halen fiyatına göre en iyi performansı veren kulaklıklardan bir tanesi olan Oriolus Forsteni’yi inceleyeceğim.
Oriolus Hakkında
Oriolus, Japonya’da yer alan, butik çalışan bir ses ekipman üreticisi. İlk kulaklıkları olan Oriolus’un başarısının ardından piyasaya $300-400 bandından Forsteni’yi soktular. Çıktığından beri denemek istiyordum, sonunda denedim. Elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Kutu İçeriği
Forsteni basit ama şık denebilecek bir kutu ile geliyor. Kutuda 5 çift farklı boylarda silikon uç yer alıyor. Hasır bir taşıma kesesi ve PW Audio’nun çok iyi ergonomiye sahip saf bakır kablosu olan No.5 ile geliyor.
Kulaklığın fiyatı göz önüne alındığında MK2 modelinde de sunulan bu kablonun Forsteni ile birlikte verilmesi oldukça güzel.
Dizayn | Yapı Kalitesi | Fit
Forsteni’nin yapı kalitesi Oriolus MK2’ye çok benziyor. Siyah akrilikten bir kasası var. Kasanın kendisi ve 2-pin konnektörü oldukça sağlam görünüyor. Bazı semi-custom üniversaller gibi akriliğin içi boş değil. Benzer gözükse de Forsteni’nin kasası Oriolus MK2’den küçük ve daha ince bir yapıda.

Forsteni’nin fiti Oriolus MK2’ye oranla kasanın küçük olmasından dolayı çok daha rahat. Oriolus MK2’yi küçük kulaklı insanlara kesinlikle tavsiye etmezken Forsteni’yi tavsiye edebilirim. Fit konusunda kimsenin bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum.
Ses Performansı
Forsteni’nin ses sunumu için dengeli denebilir. Dinamik sürücünün altları biraz renklendirdiği ve genel ses rengini ısıttığını söyleyebilirim. Forsteni’de midler, abisi MK2’de olduğu gibi önde değil fakat çözünürlük ve detay olarak oldukça başarılı. Üst midler ise midlere oranla bir tık ileride ve oldukça canlılar.
Tizlere geldiğimde ise çok şaşırdım çünkü 400 dolar altının en iyi tizleri olabilecek kadar iyi bir çözünürlük ve uzama (extension) ile karşılaştım. Forsteni’yi size üst, orta ve alt olarak 3 bölümde detaylandırmak istiyorum.
Alt Frekanslar
Hibrit kulaklıkları dinlediğinizde ilk fark edeceğiniz şeylerden biri armatürlü kulaklıklara göre alt frekanslardaki farklılık. Dinamik sürücüler armatürlere oranla basları daha geniş, güçlü ve derin veriyorlar. Bu durumun Forsteni için çok geçerli olduğunu söyleyemem. Bas daha çok doğal tarafta. Hibrit olduğunu bilmeyen biri basın muhtemelen büyük bir armatür sürücüden geldiğini varsayar diye düşünüyorum.

Telli aletlerin vurgusu oldukça doğal hissettiriyor ve davul gibi vurmalı çalgılar oldukça toplu çalıyor. EDM ve metal gibi hızlı türlerde, özellikle zor pasajlarda geri kalmıyor.
Basın miktarına gelecek olursak baslı bir kulaklık olarak nitelendirilemeyeceğini söyleyebilirim. Dengeli sayılabilecek bir miktarda bas mevcut. Oriolus MK2’den en az %15 kadar daha az miktar olarak.
Parça ve kayıt müsait olduğunda Forsteni’nin dinamik sürücüsünün neler yapabildiğine şahit oluyorsunuz. Eğer bir bas-kafa değilseniz altlardan memnun kalacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bu tuning sayesinde altlar oldukça kontrollü ve tatminkar. Altların geneline bir özet geçmek gerekirse miktar olarak abisi kadar olmasa da başarılı, hızlı, çözünürlük olarak epey iyi, midleri boğmayan bir alt frekans bölgesine sahip Forsteni.
Orta Frekanslar
Forsteni, gövdeli, nota kalınlığı iyi sayılabilecek midlere sahip. Konumlandırma olarak tiz ve basların bir tık gerisindeler. Tonlama olarak doğal tarafa yakınlar. Enstrüman sesleri kulağa dijital gelmiyor ve yapay bir izlenim vermiyorlar. Bu fiyat bandı için bu oldukça iyi bir başarı.
Forsteni’nin mid açısından en başarılı olduğu alan test ettiğim kadarıyla kadın vokallerin sunumu. Oldukça yumuşak ve keyifli bir şekilde dinletiyor size. Norah Jones, Youn Sun Nah, Diana Krall gibi vokalleri dinlemek Forsteni ile epey keyifli.

Enstrüman ayrımı konusunda da fiyatına göre çok başarılı bulduğumu söylemeliyim Forsteni’yi. Karışık ve çok enstrümanlı parçalarda ayrım ve konumlandırma konusunda problem yaşamıyorsunuz..
Üst Frekanslar
Burası Forsteni’nin gerçekten olağanüstü bir iş yaptığı bölüm. Fiyatına göre sunduğu performans çok çok iyi. Kulağınıza taktığınız anda fark ettiğiniz ilk şey tizlerin çözünürlüğü. Forsteni oldukça detaylı, çok iyi uzayan, kristal tizlere sahip.
Tizler asla rahatsız etmiyorlar bu açıdan tuningi çok iyi yapmış Oriolus firması. Oldukça kontrollü bir sunum söz konusu. Nina Simone’un Sinnerman parçasındaki ziller Forsteni’nin konumlandırma ve tiz başarımını gözler önüne seriyor.
Sahne ve Ayrım
Sahnenin en dikkat çeken yanı bana göre bütünlüğü. Birbirinden çok uzakta çalan enstrümanlar oldugu sürece bir bütünlük yakalanması zordur. Forsteni, çok geniş bir alana yayılmadan ve uzak mesafe yaratarak çalmak yerine, enstrümanları makul konumda tutup, diğer bir enstrüman ile arasina net boşluk koyarak müzik bütünlüğünü koruyor.
Midlerin de hafif geride olmasından dolayı sahne özellikle enlemesine oldukça genişmiş gibi hissettiriyor. Sahne derinlemesine de oldukça tatminkar.

Sonuç
Oriolus firmasının çıkardığı her ürün artık daha da çok ilgimi cekiyor. MK2 gibi muhteşem bir kulaklıktan sonra Forsteni mevcut yapı kalitesi, ses kalitesi ve fiyat etiketiyle çok iyi bir kulaklik ve firmanin başarısının devamı niteliğinde.
$300-500 dolaylarında dengeli, hafif sıcak müzikal ve ayrıntıdan da ödün vermek istemeyenlere kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle PW5 kablo ile çok iyi bir kombin olduğunun da altını çizmek isterim.