Merhaba arkadaşlar.
Bugün size 899 $ değerindeki Kinera Nanna Universal IEM’i inceleyeceğim.
Elektrostatik Sürücü Trendi
Her gün, piyasada elektrostatik (EST) sürücülere sahip yeni hibrid IEM’ler görüyoruz. Bu yeni sürücü teknolojisi tiz reprodüksiyonu için yeni bir soluk getirmesine karşın, her EST sürücüye sahip IEM iyi mi sorusu da olduğu gibi duruyor. Bu sorunun cevabı benim için şu anda hayır olurdu, fakat Kinera Nanna bu konuda söyleyecek sözleri olan bir IEM.

Marka ve Model Hakkında
Kinera, 2010 yılında kurulan Yutai Electronics firması altında Çin’de faaliyet göstermektedir. Bu elektronik şirketi, tüketici pazarı için yeni nesil yüksek teknoloji ürünleri geliştirmektedir. Kinera markası bu şirketin alt markası olarak niş odyofil pazara hitap ediyor.
Kinera, uzun zamandır kulaklıklarına mitolojiden isimi vermeyi tercih ediyor ve Nanna, İskandinav mitolojisinde Baldr tanrısı ile ilişkili bir tanrıça olarak geçiyor. Daha evvel çok adı sanı bilinmeyen Kinera’nın şimdi kendine ait bir web sitesi de var. sitelerine buradan erişebilirsiniz. Bilgi almak için Facebook sayfalarına da (Kinera Audio) gidebilirsiniz.
Nanna, bir 7 mm Dinamik Sürücü, bir Dengeli Armatür Sürücü ve iki Elektrostatik Sürücüsü olan tri-hibrit bir IEM. Bu fiyatın iki veya üç katına mal olan diğer amiral gemisi IEM’leri düşündüğümüzde, bu konfigürasyona bu fiyat seviyesinde ulaşmak güzel olsa gerek.
Ayrıca, Nanna, bu modelle tanıtılan saf bakır bir kablo ile birlikte geliyor. Görünüşe göre Kinera bu kabloyu gelecekteki modeller için de kullanacak.

Yapı Kalitesi, Tasarım ve Fit
Kinera Nanna, muhteşem ama zarif bir tasarıma sahip çok hoş görünümlü bir IEM. Kabuk, ön panelde kahverengi, kırmızı ve lacivert renklere sahip. Kulaklığın geri kalanı yarı saydam bir görünüme sahip ve siyah / lacivert tonları ağırlıkta. Kasa monoblok izlenimi veriyor ve ayrıca yarı-custom bir şekle sahip. Dinamik sürücü için arka tarafta küçük bir havalandırma deliği de mevcut.
IEM üç borulu bir nozul tasarımına sahip ve uçlar Final Audio tarafından sağlanıyor. Bu noktada, kulaklığın nozul kısmında bir çıkıntı olmadığı için dikkatli olmanızı öneririm. Bazen bu tip kulaklıklar çıkarıldığı zaman uçlar kulak içerisinde kalabiliyor. Sahip olduğu konfigürasyona rağmen, Nanna şaşırtıcı derecede küçük ve bu çok rahat bir fit sağlamaya yardımcı oluyor. Paket içeriğinde birçok uç var ve bu konuda da bonkör davranılmış.
Yapı kalitesi, sorunsuz bir geçiş ve entegre bir kasa yapısı ile tatmin edici ve oldukça etkileyici. Burada endişelenecek bir şey yok. Harika bir iş çıkarılmış diyebilirim. Kablo oldukça yumuşak ve mikrofonik etki sıfıra yakın. Kablonun ergonomisi de çok başarılı olmuş. Konektörler hafif girintili soket alanlarına oturuyor ve güvenilir bir his veriyor. Kabloyu oldukça beğendiğimi söyleyebilirim.

Paket İçeriği
Kinera Nanna, daha önce olduğu gibi altıgen şekle sahip oldukça cömert bir paketle geliyor. Kutu ilk bakışta iyi bir İsviçre çikolatasının paketi gibi görünüyor. Bana göre, kutu ve içeriği bu fiyat etiketli bir IEM için çok tatmin edici.
Kinera, uç konusunda Final Audio ile işbirliğine gitmeye devam ediyor. E Tipi Final Audio uçları paket içeriğinde size sağlanıyor. Final Audio’nun çözümü, kulak kanallarındaki kuvvet hissini azaltmak için optimum bir şekil ve tutuş sağlayan bir dizayn üzerine kurulu. Sıkı bir fit sağlamak için silikon sertliği de optimum seviyede başarılmış.
Taşıma çantası siyah deri bir çanta ve kullanımı çok pratik. IEM’i güvenli bir şekilde korumak için bu premium paket içeriğini çok güzel bir şekilde tamamlayan bu taşıma kabını da çok beğendiğimi söyleyebilirim. Oldukça zarif ve estetik olarak hoş.
Ses Kalitesi
Kinera Nanna, midlerdeki renklendirme dışında genel olarak nötr bir sunuma sahip. IEM çoğunlukla inanılmaz tanımlama ve artikülasyon ile çarpıcı derecede iyi tiz tepkisi veriyor. Bu kulaklığın, EST sürücülerinin uygulamasına harika bir örnek teşkil ettiğini düşünüyorum.
Bu inanılmaz derecede iyi tiz yanıtına alıştığınızda, diğer frekanslara odaklanmaya başlıyorsunuz. Nanna orada da çok iyi bir performans sergiliyor. Bu konuda biraz daha derine inelim.
Bas
Bas iyi bir doku ve etkiye sahip ve 7 mm sürücünün tuningi oldukça güzel. Baslar iyi tanımlanıyor ve gümbürtü konusunda pek bir eksik yok. Sub-bas kısmı mid-bastan biraz daha vurgulu olmuş. Genel olarak bir tık daha az sub-bas tercih ederdim, ama eminim birçok insan basın vuruş kuvettini beğenecektir. Ayrıca mid-bas’ın da eksik olmadığını söyleyebilirim.
Bu yüzden sub-bass alanındaki hafif artış bence bir sorun değil. Bu aynı zamanda dinlediğiniz kayda da bağlı elbette. Nanna aşırı bir bas vermiyor fakat utangaç bir bas tepkisi de yok. Kayda sadık kalıyor genel olarak. Basta güzel bir katmanlama kabiliyeti olan iyi bir doku da var.
Balanslı armatür bas tepkisine alışık iseniz, o zaman bu bas size farklı gelebilir. Fakat özellikle son zamanlarda, dinamik sürücülerinin etkisini ve gürültüsünü iyi kontrol edebilen çok güzel IEM’lerle karşılaştım. Itsfit Lab Fusion aklıma gelen ilk örnek. Bu tür IEM’ler, dinamik sürücülerin avantajlarını iyi seviyede atak ve kontrol ile (PrAT) birleştirebiliyorlar. Bu bağlamda, Nanna Fusion’a göre daha baslı ama bunun dışında kontrol ve hız çok iyi noktalarda.

Mid
Üst midler Nanna ile biraz önde ve bu da onu bu noktada “referans” değil de biraz “renkli” bir IEM yapıyor. Ancak kulaklığın tonlaması çok çok başarılı. Enstrümanlar gerçekçi ve oldukça doğal bir biçimde sunuluyor. Bu bölgede sunum oldukça havadar ve soluklu diyebilirim.
Nanna, enstrümanları iyi tanımlayan gerçekçi bir tınıya sahip. Mid sahnenin ön merkezinden geliyor ve fazla sola veya sağa gitmiyor. Bu, aşağıda bahsedeceğim harika tiz tepkisi ile birlikte güzel bir imajlama yaratıyor.
Midler biraz ılık, iyi tanımlanmış, pürüzsüz ve üst mid bölgesinde biraz yükseltilmiş olmasına rağmen üst kısımda çok kontrollü. Fakat ben en çok tonlamasını sevdim kulaklığın. Nanna size genel olarak çok hoş bir enstrümantal sunum veriyor. Vokaller de kremsi ve pürüzsüz, özellikle kadın vokaller çok hoş bir deneyim.
Tiz
Ayrıntı, tını, uzanma ve tizdeki şeffaflık harika. Ben tiz hastası değilimdir ama ben bile bu güzelliği dinlemek için tiz odaklı bazı parçalar açmak zorunda kaldım. Netlik ve transparanlık bu noktada çok tatmin edici ve tizler her zaman kontrol altında, bu yüzden sibilans söz konusu değil.
Tizler bu kulaklığın en başarılı ve en dikkat çekici noktası. Şu anda bu fiyat için piyasadaki en iyi tiz performanslardan biri olduğunu düşünüyorum. Eğer havadar ve vurgulu zillerden hoşlanıyorsanız, bu sizin kulaklığınız. Bu tür bir tiz performansını 899 $ karşılığında bulmanız ne kadar mümkün? Açıkçası pek değil. Ben bir tiz hastası olsam, bu kulaklığı düşünmeden alırdım.
Ve bu açık, havadar, ferah ve kesin tiz yanıtına rağmen, her şey her zaman kontrol altında. Böylece herhangi bir delici tiz sunumu oluşmuyor. Yani bir bütün olarak, Nanna’nın tiz performansında eleştirebileceğim tek bir nokta bile yok. Olağanüstü olmuş.

Teknik Performans ve Eşleştirme
Sahne inanılmaz tiz sunumu sayesinde genişlik açısından etkileyici. Ancak derinlik açısından sadece iyi diyebilirim. Yine de bu fiyat seviyesinde hala iyi, bu yüzden bunu bir eksi olarak düşünemiyorum. Katmanlama genel olarak iyi seviyede ayrım başarısı ve çözünürlük ile birlikte yine oldukça iyi. IEM çok başarılı bir ayrım performansına da sahip ve bunu teknik performans noktasında çok önemli görüyorum. Ayrıntı seviyesi benim için bu fiyatta en iyilerinden biri ve arka plan siyah, stereo imajlama çok iyi, ancak diğer TOTL seviyedeki IEM’lerle aynı değil elbette.
Tonlama çok başarılı ve Kinera enstrümanları havadar şekilde verme yeteneğine sahip. Ziller de geniş bir uzamaya sahip ve IEM’nin genel sahne genişliği göz önüne alındığında, bu kombinasyon çok iyi sonuç vermiş genel olarak.
Nanna’nın 60 ohm empedansı var, bu nedenle sürmek çoğu IEM’den biraz daha zor. Bununla birlikte, kulak üstü kulaklıklar gibi değil tabi ki. Bu yüzden oldukça iyi bir DAP’ıniz varsa, o zaman bir sorun olacağını düşünmüyorum. Sadece DAP veya DAC/Amp’nizdeki yüksek kazanç ayarını seçmeniz yeterli geleektir. Eşleştirme noktasında benim için Nanna, kaydı çok fazla değiştirmediği için her cihazla iyi çalışıyor açıkçası. Böylece kaynak eşleme kişisel tercihlerinize kalıyor. Beğendiğiniz DAP’ı kullanın sadece. Şu ana kadar kullandığım her cihazla kulaklık çok başarılıydı.
Karşılaştırmalar
Kinera ODIN
ODIN, 8BA konfigürasyonuyla Kinera’nın bir önceki amiral gemisiydi. Yine de oldukça farklı IEM’ler bunlar. ODIN, oldukça sıcak bir sese sahip. Özellikle vokal ve enstrümanlar açısından müzikte kaybolmak için harika bir ekipman. Aslında, biraz benzer olduklarıi tek alan da bu. ODIN ayrıca üst-mid kısmında biraz önde bir sunum yapıyor. Bu açıdan bakınca, mid tanımlaması ve tını bakımından bazı benzer özellikleri paylaşıyorlar.

Ancak, Nanna tiz bölgesinde çok daha iyi, tartışmasız. EST sürücüleri burada olağanüstü bir performans sergilerken, ODIN sıcak, rahat ve yumuşak tiz yaklaşımını sürdürüyor. Nanna ayrıca daha iyi şeffaflığa ve çözünürlüğe de sahip. Yani teknik olarak Nanna net galip. Ama hala ODIN’i bazen özel midleriyle, o kremsi ve yumuşacık bir ses için aradığım oluyor zaman zaman.
Itsfit Lab Fusion
Fusion, harika bir tribrid tasarımın başka bir örneği. 1 dinamik sürücü, 2 BA ve 1 manyetostatik sürücü var. Ve bu manyetostatik sürücü, kendi incelemesinde birçok kez belirttiğim gibi çok özel bir şey. Ses karşılaştırması noktasında, Nanna daha ağır bir basa sahipken, Fusion bas miktarı söz konusu olduğunda daha yalın ve daha muhafazakar. Kinera midlerde daha fazla yüzünüze doğruyken Fusion, vokal ve enstrümanlara daha fazla mesafe oluşturarak daha derin bir sahne yaratıyor. Nanna daha yakın midler ile daha “eğlenceli” hissettirdiğinden, bu faktör Fusion’ı biraz daha referansa yakın yapıyor.
Tiz her ikisinde de harika fakat Fusion burada bir miktar avantaja sahip diyebilirim. çünkü tizi biraz daha doğal ve zahmetsiz, eforsuz hissettiriyor. Ama Nanna da bu konuda kötü değil. Her ikisinin de çok çok iyi çözünürlüğü ve şeffaflığı var. Fusion biraz daha iyi bir istikrara ve kontrole sahip genel olarak. Sahne olaraksa Fusion daha derin de bir sahne veriyor. Daha yalın ve düz bir ses imzasıyla referans sesi arıyorsanız, Fusion daha iyi bir seçim olur. Fakat daha fazla bas ve biraz daha canlı ve renkli midler istiyorsanız, Nanna tam size göre. Benim açımdan ise teknik performans bakımından Fusion daha başarılı.

Oriolus MK2 (Reborn)
Hala Oriolus Reborn/MK2′yi kullanan insanlar olduğunu biliyorum. Bu yüzden, bu karşılaştırmanın daha yeni bir IEM ile bir yükseltme yapmayı düşünenler için iyi olacağını düşünüyorum. Genel olarak, Oriolus’un bana göre biraz daha iyi bir tanımlamaya sahip ve biraz daha miktarı fazla bir bası var. Ancak bu fark minimal, bu yüzden baslarınızın gümbürdemesini ve iyi bir tepki vermesini istiyorsanız, her ikisi de size bunu sağlar. Midlerde, Nanna, Oriolus’un bazen biraz fazla renklendirme yaptığı kısımlarda daha iyi ve daha doğal bir tınıya sahip. Ayrıca Nanna’nın da daha önde ve yüze doğru gelen midleri var.
Tiz konusunda açıkçası ortada bir mücadele yok. Nanna daha fazla uzamaya, daha fazla şeffaflığa ve daha fazla keskinliğe sahip. Oriolus, herkesin bildiği gibi, pürüzsüz ve biraz çekinik bir tiz performansına sahiptir. Bu hiçbir şekilde kötü değil, ama Oriolus MK2, EST sürücülerin yaptığı şeyi BA sürücüler ile elbette başaramıyor. Sahne konusunda Oriolus hala Nanna’nın sunabileceğinden daha derin bir sahneye sahip ve bu konuda çok iyi bir performans sergiliyor, ancak genişlik konusunda çok benziyorlar. Her ikisinin de iyi kontrolü ve istikrarı var genel olarak.
Daha açık, daha havadar ve daha ayrıntılı bir hibrit kulaklığa geçmek istiyorsanız, Reborn/MK2′den yeni Nanna’ya geçebilirsiniz. Oriolus’un sunduğu şeylerden çok memnunsanız, çok fazla bir değişikliğe ihtiyacınız olacağını sanmam. Fakat genel olarak Nanna’nın daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle transparanlık, çözünürlük ve tiz sunumu noktalarında.
Sonuç
Genel olarak Kinera Nanna muhteşem bir IEM ve şu anda piyasadaki en iyi tiz performanslarından birine sahip olduğunu düşünüyorum. Tiz performansı şapka çıkarılacak seviyede olmuş. Bunun haricinde bas kalitesi ve derinliği, sahne ve müzikal mid sunumu gibi noktalar da bu IEM’in parlak özellikleri arasında.
Bir IEM’e bu bütçeyi ayırabilecekler için tavsiyem kesinlikle denenmesi yönünde. Bu fiyatta başka ne tavsiye edersin diye sorarsanız, sadece Itsfit Lab Fusion, M-Fidelity SA50 veya P-EAR-S SH3 olabilir. Diğer tüm aklıma gelen IEM’ler çok daha yüksek fiyatlara sahipler. Bu da Nanna’nın başarısını ortaya koyuyor.
Okuduğunuz için teşekkürler.