Kulaklıkların güç gereksinimleri uzun zamandır tartışılan bir konu ve bazı yazıları kafa karıştırıcı buluyorum.
Sayısız kulaklık tecrübe ettikten ve Hifiman He-6 dinledikten sonra ilk defa bir kulaklığın kesinlikle amplifikasyona ihtiyacı olduğunu fark ettim, bilgisayar veya telefon ile istenilen ses seviyesine asla ulaşılamaz.
Fakat He-6 gibi kulaklıkların sayısı çok az.
Örn:
Hifiman Susvara
Mod House Tungsten
Akg k1000
Güç gereksinimlerini anlama konusunda ilk bakılan yer genellikle kulaklığın ohm değeri oluyor.
Ohm arttıkça güç ihtiyacının arttığına dair bir inanç var.
Audeze LCD-R satıştayken sadece kulaklığı satın alamıyordunuz, yanında LCD-R ile çalışabilen bir kulaklık amfisi de veriliyordu çünkü LCD-R sadece 2 ohm du ve bunu idare edebilecek başka bir kulaklık amfisi yoktu.
Tabloda ki kulaklıklara 1Volt verdiğimizde çıkan ses yüksekliğini db(desibel) olarak görüyorsunuz
Sennheiser HD600 300 ohm - 1Volt ile 97 db
Sennheiser HD800s 300 ohm - 1Volt ile 104 db
Hifiman edition XS 18 ohm - 1Volt ile 110 db
Hifiman he-6 50 ohm - 1Volt ile 96 db
Bu tabloya göre HD800S, HD600 den daha fazla ses çıkartır yani daha az güce ihtiyaç duyar ama deneyimleyenler bilir ki öyle değildir
HD800s in açık yapısı daha fazla sızıntıya sebep olur ve sesi daha fazla açarız.
En az güce ihtiyaç duyan Hifiman edition xs mi? Tabloda ki 300 ohm kulaklıklar için çoğu kulaklık çıkışı 1Volt sağlayabilir ve gerekli akımı da sağlayabilir ama çoğu kulaklık çıkışı edition xs için gerekli akımı sağlamakta zorlanır çünkü 18 ohm çok düşük.
Tabloya bakınca He-6 pek de kötü durmuyor hd600 ile neredeyse aynı ses seviyesindeler fakat burada düşük ohm un önemi artıyor, hd600 kadar ses çıkartması için 7.5 kat daha fazla güce ihtiyacı var, edition xs kadar ses çıkartması için 8 kat daha fazla güce ihtiyacı var.
He-6 düşük ohm ve düşük hassasiyet(db) ile en zor sürülen kulaklıklardan biridir.
Bu yazının şunlara açıklık getirdiğini düşünüyorum:
Yüksek db kolay sürülür
Düşük db zor sürülür
Yüksek ohm zor sürülür
Düşük ohm kolay sürülür
Demek her zaman doğru olmayabilir.
NOT:
1Volt referans almamda ki sebep çoğu kulaklık çıkışının bunu sağlayabilmesi ve anlaşılmasının daha kolay olması.