Arkadaşlar merhaba,
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da CanJam Londra etkinliğine katılacağım. Bu sebeple eğer şayet mutlaka dinle ve izlenimlerini bize aktar dediğiniz, çok merak ettiğiniz ama fazla bilgi bulamadığınız ekipmanlar varsa burada benimle paylaşmanız için bu başlığı açıyorum.
Etkinlikten sonra vaktim olduğunda buraya fotoğrafları ve kısaca izlenimlerimi de koyarım diye umuyorum. Şova katılan markaların listesi şöyle:
—
64 Audio
Abyss Headphones
Acoustune Audio
Advanced MP3 Players
ArtVano
Astell+Kern
Audeze
Audio Concierge
Audio-Technica
Audioquest
Benchmark Media Systems
beyerdynamic
Brise Audio
Campfire Audio
Cardas Audio
Chord Electronics
dCS
Dekoni Audio
Effect Audio
Empire Ears
Exertis
Fan Acoustics
Focal
FiiO
Gesongzhe
Headamp Audio Electronics
HEDD
Hifiman
Hifonix
iBasso
InEar
Innuos
Jerry Harvey Audio
Jomo Audio
Labkable
Meccaudio
Meze Audio
MrSpeakers
Mysphere Headphones
Noble Audio
oBravo
Qobuz
RAAL-requisite
RHA
Rosson Audio Design
Rupert Neve Design
Schiit Audio
Synergistic Research
Vision Ears
Warwick Acoustics
Westone
Woo Audio
ZMF Headphones
—
Listedeki markalardan merak ettiğiniz ekipmanlar varsa bana belirtin, bu sayede hem kendi listemi hem de foruma göre genel bir listeyi oluşturmuş olurum.
Geldik.

FiiO M11 2.5mm BAL: Nötr bir karakter, midler biraz önde. Sahne oldukça gerçekçi ama biraz yakın diyebilirim. Genişlik ideal ama uzunluk çok fazla değil.
Dinamizm gayet iyi, transparanlık güzel ve arka plan gayet temiz. Çözünürlük iyi seviyelerde. Özellikle temiz ve nötr çalmasını beğendim. Fiyatı için tasarım, yazılım ve yapı kalitesi çok iyi diyebilirim.
FiiO M11 Pro 2.5mm BAL: Bas tepkisi daha iyi. Çözünürlük daha yüksek. Transparanlık bir tık daha iyi. Sahne derinliği az daha başarılı, genişlik benzer. Özellikle bas kalitesi ve çözünürlük en büyük farkı oluşturuyor. Ayrıca enstruman tonlamaları da daha gerçekçi, daha toplu ve vurgulu.
Pro daha çıkmadı ama fiyatının 700 dolar olacağını öğrendik.
iBasso DX120 2.5mm BAL: Sahne geniş ama çok kısa, ses sadece sağda ve solda hissi veriyor yani 3D algısı düşük. Zillerde yuvarlanma var. Bass ideal düzeylerde ancak enstrümanlarda dinamizm çok yüksek değil. Çözünürlük iyi. Tonlama biraz ince ve yüksek kaçıyor. Cihaz çok kompakt ve malzeme kalitesi müthiş, ama sesi pek etkilemedi.
Hifiman Ananda BT LDAC: Bağlanması çok kolay. LDAC destekliyor ve anında telefonla eşleşiyor.
Ses olarak, bolca detay ve çözünürlük var. Sahne gayet iyi, dinamizm güzel. Oldukça transparan çalıyor. Yalnız seste biraz daha sıcaklık ve dolgunluk fena olmazdı. Tabi bu kişisel yorumum.
Kulaklığın tizleri özellikle çok başarılı ve havadar. Ses genel olarak çok geniş ve ferah. Ama derinliği çok iyi bulmadığımı söylemeliyim.
Kulaklık BT olmasına karşın çok üst düzey bir ses sunabiliyor, bu açıdan takdir edilesi.
Westone B30: Fit her zamanki gibi köpüklerle mükemmel. Kulağınızda kaybolup gidiyor.
Ses hafif sıcak ve pürüzsüz, dinlemesi çok rahat. Biraz perde var ve çözünürlük bu sebeple çok yüksek değil, ama bu seviyede böyle hafif sıcak ve keyif verici bir ses için bu kabul edilebilir.
Bas tepkisi oldukça tatmin edici ve miktar olarak çok yerinde buldum. Tizlerin sunumu hafif geride, midlerse hafif perdeli anlama tonlama olarak güzel. Sahne gerçekçi vw boyutları ideal.
Westone B50: Daha da sıcak ve daha baslı bir sunumu var. Ses yine pürüzsüz ve midlerdeki çözünürlük çok az daha iyi gibi. Tiz kısmı yine hafif geride ve sunum çok benzer, ama tizler hafif daha çözünürlüklü. Genel olarak karanlık bir ses ve bu tarz sesi sevenler için ideal. Tonlama oldukça güzel.
Jomo Audio Trinity Gümüş Nozzle: Elektrostatik sürücülerin kulağınıza ilk şoku yaşatmasıyla vaaay dedirtiyor. Tizler gerçekten kusursuz bir başarıma sahip. Uzama, tane tanelik, çözünürlük, detay hepsi muhteşem. Dinamik driver ise bas için çok iyi ayarlanmış, eğlenceli türden değil olması gereken türden bir bas tepkisi var. Kulaklık çok havadar ve geniş sahneli. Yalnız subbass kısmı zaman zaman fazla kuvvetli.
Pirinç nozzle’a sahip olan model daha baslı çalıyor. Subbass epey domine etmesine karşın, diğer taraflara karışmaması şaşırtıyor. Tizler yine muhteşemken midler bir nebze daha sıcak ve dolgun sunuluyor. Bu versiyonda midleri ve genel sunumu daha çok sevdim ancak subbass çok şişkin. O yüzden gümüş nozzle modeli daha iyi diyebilirim.
Lotoo Paw Gold Touch 4.4mm BAL: Cihaz kompakt ve ağır değil. Kullanımı çok rahat ve arayüz oldukça güzel bir hale getirilmiş. Sony dapları anımsattı bana kullanımı. Yapı kalitesi çok iyi.
Sesini sevmemek imkansız. Her şey yerli yerinde, bas çok ideal, çözünürlük çok iyi ve imajlama harika. Ses genel olarak bana Hifiman R2R2000′i hatırlattı. Çok ölçülü ve yanlış olan hiçbir noktası yok. Midler özellike çok transparan çalıyor. Cihaz ayrıca epey güçlü bir çıkışa sahip. Alınabilecek en iyi cihazlardan şu anda.
Sony IER-Z1R: Güçlü ve kaliteli bass tepkisi, kalite ve miktar bir arada. Midlerin tonlaması müthiş ve ziller oldukça havadar. Sahne hem geniş hem derin. Subbass biraz kuvvetli kaçıyor zaman zaman ama Jomo Trinity’den özellikle daha iyi toparlıyor bunu. Enstrumanlar inanılmaz keyifli bir tona sahip. Kulaklığın hiçbir eksiği yok açıkçası. Biraz mid odaklı olduğunu da söyleyebilirim. Fit ise kulaklığın şekline bakınca beklediğimden çok daha iyi. Tekrar etmem lazım, midlerin tonlaması muhteşem ve tını gerçekten çok doyurucu.
Mysphere 3.2: Kulaklığı takması oldukça tuhaf ve zaman zaman zor, ancak taktıktan sonra çok rahat ayarlanıyor. Ses olarak ben çok sevmedim ve o kadar etkilenmedim. Sahne ve ferahlık hissiyatı çok çok iyi olsa da zilleri çok törpülenmiş geldi ve yeterince dinamik değil gibi. Belki ona göre ayarlanmış bir sistemde çok iyi çalabilir ama benim tarzım değil açıkçası. Biraz cılız çalıyor.
iBasso DX220 Amp 9: Ses çok organik, istikrarlı ve toplu. Tüplerin o güzel sıcaklığı hissediliyor. Bass harika vuruyor ve midlerin tonlaması oldukça gerçekçi diyebilirim. Transparanlık çok iyi seviyede. Sahne çok iyi kuruluyor. Tizler çok çok belirgin değil ancak çözünürlükleri iyi. Bu şekilde sesini LPGT’ye yakın bulduğumu söylemeliyim.
Cihaz oldukça hafif ki bu beni çok şaşırttı. Yazılım kararlı ve kullanımı kolay, akıcı. Tasarım ince çerçevelerle göz alıcı olmuş. Ekran camı 2.5d olduğu için harika bir hissiyatı var.
Standart Amfi 2.5mm BAL: Ses o kadar yumuşak değil ve sahnedeki 3d hissiyatı düşüyor. Daha yakın çalıyor genel olarak. Ama cihaz bu şekilde bile çok iyi çalıyor. Enstrumanlar canlı, dinamizm yüksek ve çözünürlüklü. En büyük fark o yumuşak ton ve sahne boyutları olarak gösterilebilir.
Meze Empyrean: Çok konforlu ve malzeme kalitesi harika bir kulaklık. Tasarımı da bir o kadar etkileyici.
Kulaklığın sesi geniş bir konferans salonunda verilen bir konser havası yaşatıyor. En çok dikkatimi çeken şey frekans ayrımı oldu. Gerçekten ayrım en üst seviyede başarılmış. Tizler oldukça belirgin olmasına karşın çok kontrollü, uzaması iyi ve yapışmıyor. Aynı zamanfa herhangi bir rahatsızlık yaşatmıyor. Mid kısmında tonlama stüdyo referans hoparlör tadında, yani tam olması gerektiği gibi. Bass ise ortadan oldukça kontrollü, miktar olarak çok olmasa da sürekli hissedilen bir yapıya sahip. Kulaklık gerçekten övgüleri hak ediyormuş bunu net şekilde söyleyebilirim.
Fostex th900 ile kıyaslanırsa bence Empyrean kesinlikle daha iyi ancak tam kapalı da diyemeyiz o yüzden tam aynı kulvarda sayılmazlar.
Vision Ears Elysium: Söyleyecek pek bir şey yok 🙂 İnanılmaz coherent, tizler harika ve sahne çok gerçekçi. Çözünürlük ve transparanlık harika. Tonlama çok iyi. Her şeyiyle en iyi birkaç IEM’den birini üretmişler. VE8 ile benzerlikler sezdim ancak Elysium’un bas tepkisi daha iyi ve harikulade olmuş. Uzun uzadıya anlatılacak bir IEM açıkçası o kadar vaktim yok ama söyleyebileceğim tek şey mükemmelliğe yaklaşıldığı.
Focal Stellia: Lüks bir Bentley havası sunuyor malzeme ve dizayn açısından. Etkileyici.
Tizlerin tıpkı Empyrean’daki gibi uzaması ve ayrımı harika. Ses genel olarak çok canlı ve havadar. Kapalı bir kulaklık için sahne çok çok iyi kuruluyor ve her enstrüman arasında gerçekçi düzeyde boşluklar var. Kulaklığın stereo imaj başarısı çok üst düzeyde.
Basın dokusu harika ve sürekli kontrol altında bir bas tepkisi mevcut. Midlerse tonlama açısından hafif sıkıntılı bence. Benim için çok hafif bir cılızlık ve incelik var. Ama kulaklığın tüm diğer sundukları çok etkileyici olduğu için bu durum pek batmadı bana.
Tını olaraksa gayet iyi bir performansı var. Açıkçası kapalı bir kulaklık daha fazla ne yapabilir emin değilim.
Empire Ears Valkyrie: Oldukça toplu, kuvvetli, vuruş gücü yüksek ama toparlanması da başarılı bir bas tepkisi var. Miktar olarak Jomo Trinity’ye göre kesinlikle daha kontrollü ve daha referans diyebilirim.
Midler oldukça renksiz tutulmuş ve çok iyi çözünürlüğe sahipler. Tını olarak tatmin edici bir ses üretirken aynı zamanda mikro detay seviyesinde de çok iyi iş çıkarıyor.
Tizler agresif değil ancak oldukça belirgin. Kulaklıkta en az öne çıkan nokta zaten midler ama mid sunumu da buna rağmen tatmin edici olmuş. Kulaklığın sahnesi de çok iyi ama bazı rakipleri kadar büyük ve geniş değil. Fiti çok iyi bu arada.

Meze Rai Penta: Sıcak bir bası var. Genel olarak düz vuruyor ve midbas odaklı. Ses hafif perdeli ama vokallerin ve enstrümanların sıcaklığı hoş bir izlenim bırakıyor. Kulaklığın sesi genel anlamda bookshelf speaker’ları andırıyor ve nostaljik de bir sesi var.
Dinamizm gayet güzel ama ses inanılmaz temiz değil o yüzden ayrım konusunda en iyilerden biri değil. Ancak bazıları da daha toplu bir ses sevdiği için tercih meselesi. Sahne gerçekçi sayılır, tizlerse arkada ve törpülenmiş. Uzama çok üst düzey değil. Genel çözünürlük ve transparanlık hafif düşük bu seviye için.
Fit ve yapı kalitesi ise muhteşem. Diyecek söz yok.
Noble Khan: Beklediğimden biraz daha ince bir sese sahip. Bas sub tarafa ağırlık veriyor gibi ama basın dengesi, vuruş kuvveti ve toparlanışı çok iyi. Tizler oldukça belirgin ve tane tane çalıyor. Çok zengin bir tiz sunumuna sahip. Sahne biraz toplu ve çok geniş bulmadım. Ama ayrım oldukça güzel. Çözünürlük ve transparanlık üst düzeyde. Biraz elektrostatik kulaklıklara benzettim sunumunu. Çok sıcak veya dolgun bir sesi yok ama teknik açıdan çok üst düzey olmuş.
Kulaklığın tasarımı çok hoş ve fiti de çok iyi kotarılmış. Yalnız bu kadar tiz ağırlıklı olmasını beklemiyordum açıkçası.
Bu arada beni aşağıda görebilirsiniz 🙂

Audeze LCD4z: Tizleri çok tane tane ve çok yüksek çözünürlükte, ferah sunuyor. Sahne oldukça güzel genişlik olarak ama derinlik olarak çok çok iyi bulmadım. Bas tepkisi gerçekten harika, zaten Audeze’den farklısını beklemek yanlış olurdu. Midlerin tonlaması çok hafif açık olmakla beraber transparanlık üst düzeyde. Kulaklık ayrıca genel olarak oldukça hızlı. Ayrım performansı da çok başarılı. Açıkçası sahnenin kısa olması ve hafifçe ton açıklığı dışında eksik bulamadım. Bas ve tiz başarımı özellikle harika.
Normal lcd-4 ise derinlik olark biraz daha iyi geldi bana ama bu sefer de 4z kadar geniş değil. Yine de ben lcd-4′ten daha çok hoşlandım çünkü çok hafif daha sıcak çalıyor. Ama onun dışında benzer buldum.
Audeze MX4: Tizleri bir nebze daha kalın veriyor. Mid tonlaması ve genel tınısı bana daha hoş ve doğru geldi diğer ikisine göre. Bası ise biraz daha kenarlara doğru yayarak veriyor. Tiz konusunda diğer ikisi daha iyi olsa da benim tercihim sıcaklıktan ve tonalitesinden dolayı MX4 olurdu. Derinlik hissine de az daha iyi veriyor bence.
Audeze LCDi4: Buna kim LCD-4 ile benzer demişse kulaklarına baktırsın 🙂 Bas tepkisi gayet güzel olmakla beraber tiz sunumunu pek beğenmedim. Kafaüstü modellerindeki başarım hiçbir noktada yok. Midlerse ton olarak fena değil ve çözünürlükleri iyi. Bence bu kadar para dökmeye değmeyecek bir kulaklık. Audeze demek (hala) kafaüstü demek.
Hifiman Arya: Dokunaklı ve çok güzel bir vokal sunumu var. Tonlaması çok başarılı. Ses oldukça kontrollü ve nispeten pürüzsüz ve uzun süre dinlenebilir bir yapıda. Planarlardaki klasik transparanlık ve çözünürlük başarımı mevcut. Bass biraz miktar olarak düşük ve flat denebilir, ama kulaklığın genel olarak referans bir yapısı olduğundan olumsuz görmüyorum. Vokalleri özellikle çok iyi. Sahne genişliği idealken derinlik de fena değil. Nedense bana staxları hatırlattı hafiften. Tiz bakımından inanılmaz diyemem ama fiyatı da uçuk olmadığı için bence normal. Bence başarılı bir kulaklık olmuş. Ayrıca hafif ve konforlu. Beğendim.
Campfire Solaris: Dolu dolu bir sunum yapıyor. Tizleri törpülü ve biraz perdeli. Midler sıcak ve hafif karanlık bir tonda ama güzel ve tatmin edici. Bas tepkisi güçlü ve kalitesi iyi. Ama ayrım çok çok iyi değil ve ses genel olarak toplu. Boşluklu bir his yaşatmıyor. Bunun muhtemel sebebi de tizlerin detaysız olması. Kısacası bu para verilir mi şüpheli, çok daha iyi iemler var.

Arkadaşlar dönüş yaptım. Öneriler için teşekkür ederim. Umarım kısa izlenimler de olsa fikir vermiştir.
Dinleyemediğim cihazlar oldu, özellikle Shure KSE1200 ve 1500 sürekli doluydu dinleme şansımız olmadı. ZMF’ye bilerek gitmedim, kendi sebeplerimiz var.