Yeni izlenimler mesajın sonuna eklenmiştir.
Selam herkese :wink
[USER=1327]@KaraNehir35[/USER] Ahmet Bey sayesinde FiiO’nun merakla beklenen son müzik çalarını inceleme şansı buldum. Kısa izlenimlerimi paylaşmam iyi olur diye düşündüm.
FiiO x7 uzun zamandır bekleniyordu. Cihazın gelişimiyle ben de Head-Fi başlığı aracılığıyla ilgileniyordum. Stream meselesinin iyice popüler olmaya doğru gittiği şu dönemlerde, ZX2′nin ardından X7 de piyasaya çıktı. Android işletim sistemiyle beraber ZX2′nin direkt rakibi oldu. Fiyat olarak da FiiO’nun artık klasikleşmiş konumlandırmasını yansıtan bir meblağ belirlendi. 700USD.
Kutusu oldukça kompakt ve eski FiiO’lardan daha kaliteli. İçerik de her zamanki FiiO standartlarında olması gerektiği gibi tutulmuş. İçerisinde bulunan plastik koruma kabını başarısız bulduğumu söylemeliyim. İnternetten araştırıp güzel bir kılıf alınmasını tavsiye ederim.
Cihaz oldukça sağlam ve premium bir cihaz havasını yaşatıyor. Tasarım olarak eski cihazların çok önünde olduğunu söylemek lazım. Yalnız yine de her zamanki gibi FiiO’nun endüstriyel ve biraz kaba bir dili var tasarımda. Yine fırçalanmış alüminyum kullanılmış. Ancak şikayet etmek de yersiz. Cihaz oldukça güzel duruyor ve kalitesiz hissettiren hiçbir noktası yok.
Ekranda TFT normal bir ekran kullanılmış. ZX2′den çözünürlük anlamında daha düşük, ancak işini iyi yapan ve iyi renkler üreten bir ekran. En son incelediğim Opus #1′dan sonra insan bu ekrana şükretmeli herhalde. Ekrandan yana bir şikayet olacağını sanmam. Dokunmatik anlamında yazılımsal olduğunu tahmin ettiğim bazen algılamama sorunu söz konusu. Umarım giderirler.

Yazılıma da gelirsek, Sony’nin genel kullanım olarak gerisinde buldum. Üstte dediğim gibi bazen algılamıyor dokunuşu. Genelde cihaz yeni açıldığında yaşanıyor. Durum çubuğundaki kontrollere erişmek için ZX2 gibi ekstra bir dokunuş daha yapmak gerekmese de, örneğin cihaz ilk açıldığında o switch’ler uzun süre ortalarda gözükmüyorlar. Ancak cihazın elbette ZX2′de olduğu gibi en büyük avantajı Android’in sonsuz nimetleri. Cihaz biraz yavaş geldi ama ZX2′de yaptığım gibi launcher yüklemesi ve geliştirici seçeneklerinden çok daha hızlı hale getirilebileceğinden eminim. Ayrıca beğendiğim bir özellik de cihazın Pure Music Mode’u. O modda açıldığında sadece müzik uygulamasına erişim oluyor ve diğer ekstra arayüzlerle uğraşmıyorsunuz. Açıkçası ZX2′deki muhteşem pil ömrünü düşününce bu mod onda da olsa süper olurdu.
Müzik uygulamasının arayüzü ZX2′deki kadar basit ve işlevsel değil. Tabi kendi alışkanlıklarım da var o yüzden çok üzerinde durmam yersiz olur. Görünüş açısından uygulama oldukça hoş fakat işlevsellik olarak ilerletilmesi çok yerinde olur. Erişmek istediğiniz yerlere ulaşmak açısından ZX2′deki arayüz çok daha hızlı ve kolay bir kullanım sunuyor. ZX2′ye karşı artısı ise ses kontrolü. Sesi çalma ekranında bir parmak hareketiyle çok rahat değiştirebiliyorsunuz. Tabi kendi istediğiniz uygulamayı yükleme şansınız elbette var bu cihazlara. Ben gömülü olan müzik arayüzleri açısından ele aldım.
Ergonomi açısından büyük bir sorun yok. Ağırlığı ZX2 kadar aşağı yukarı. Kutudan çıkan kap ile cihazı kullanmak bana göre ciddi rahatsızlık veriyor. Kendi tasarımı gayet güzel. Ufaktan beni rahatsız eden noktası ise tuşların konumu. Bence bir cihazda güç ve ses tuşları solda değil sağda olmalı. Tabi solaklar için bu durum avantaj olacaktır. Pil ömrü açısından başarılı buldum fakat ZX2 seviyesinde değil.
Toparlarsam FiiO X7 tasarım, ekran, ergonomi anlamında benden iyi not aldı. Yazılım konusunda geçer not veririm şimdilik. FiiO ürün desteği konusunda başarılı bir geçmişe sahip olduğundan yazılım meselesi de halledilecektir.
X7 sunum anlamında pek ezber bozan bir cihaz değil. Nasıl ki Sony genelde biraz sıcak tarafta ve gövdeli cihazlar üretiyorsa, FiiO daha içi boş, daha ayrıntılı hissettiren birazcık soğuk ve açık cihazlar üretiyor. X7 de bu doğrultuya yakın bir cihaz fakat X7′nin farkı, bir DAP’ta ses anlamında baktığımız kriterlerin hemen hepsini üst düzeye yaklaşarak yapabiliyor olması.
Seviyesine oranla çok beğendiğim X3II’nin adeta 2-3 kuşak evrimleşmiş hali gibi seslenen X7, insanı çok çok etkilemese de, dinlerken ciddi anlamda tatmin edebilen bir ses başarımına sahip. Kişisel olarak belirtmeliyim ki FiiO ses imzasını çok sevmeyen biri olarak beklentilerim yüksek değildi, ancak beklediğimden daha iyi bir cihazla karşılaştım.
Öncelikle ses olarak pek X5′in yolundan gidilmemiş olması ilk sevindirici nokta. X5 gözümde hep başarısız bir DAP olmuştur. Gereksiz midbass yoğunluğu, baştan sona sibilans vermesi, tizleri iyi kontrol edememesi gibi sebeplerden, hem de kullandığım ilk ciddi DAP olmasından dolayı bende büyük bir hayal kırıklığı olarak yerini almıştır.
X7′de biraz daha referans gibi bir sunum mevcut. Forumda beni aşağı yukarı tanıyan arkadaşlar sıcak ve biraz koyu ses sevdiğimi bilirler, ancak öbür taraftan referans çalabilen veya buna yaklaşan cihazları da hep sevmişimdir. Bu demek değil ki X7 direk referans bir DAP, fakat buna yakın bir sunum yapmayı başarıyor ve bu beni etkileyen bir durum oldu.
Bassları ele alırsam, her açıdan yeterli bir başarıma sahip. En iyi sıkılığa, en iyi vuruşlara ve çözünürlüğe sahip mi elbette değil. Ancak bu hususları tatmin edecek seviyede yapmayı başarıyor. Örneğin Opus #1 bu noktada bana göre iyi değildi (single ended çıkış için). Miktar olarak müziğin altını biraz daha doldurmak adına 1 tık fazla olsaydı çok çok başarılı derdim fakat bu haliyle de kötü değil. Ayrıca dinlediğim cihazın henüz tam bir burn-in süreci görmediğini eklemek lazım. Belki biraz da olsa iyileşme oluyordur bass noktasında. Midbass konusu sanki ZX2 gibi sahne adına biraz geride tutulmuş ama subbass olarak önemli bir sıkıntısı yok. Genel bass başarımı, subbass detayı ve miktarı bana göre ZX2′nin gerisinde. ZX2 zaten kişisel görüşüme göre bass sunumunda çok farklı bir alet. Şunu da eklemem lazım burada elbette kişisel tercihler devreye girecektir.

Midlerde miktar olarak ZX2′nin önünde X7. Zaten Sony’deki mid sunumu herkesin malumu, hafif çekinik. Vokallerde Opus gibi yadırgadığım ton yüksekliği mevcut değil, ancak detay olarak en iyisi de diyemem fiyat aralığı için. Opus mid detayı olarak biraz daha iyiydi, her ne kadar tonların tam doğru olmadığını düşünsem de. Öte yandan, ZX2′de midler daha çekinik olmasına karşın detay seviyesi az daha yüksek. X7′nin başarısıysa tonun doğru olması, midleri hafif yakına kurarken de kulağınızın dibine sokmuyor oluşuyla gelen bir rahatlık, pürüzsüzlük hissi. İnsanı yoran bir durumu yok X7′nin. Yalnız sibilans meselesinde de ZX2′nin gerisinde buldum, ama yinelemek lazım ki burn-in’den olumlu etkilenebilir.
Tizler elbette ZX2′den önde. Zaten cihazın bana göre en başarılı noktası da tizler. ZX2 tizlerde hafif renkli bir cihaz, o yüzden X7 bu anlamda daha doğru bir noktada duruyor. Kendini dinlettiren bir yapısı var, agresifliğe pek rastlamadım. Yalnız hafif bir uzama eksikliği yani bildiğimiz tabirle roll-off var gibi geldi bana. Yanılıyor da olabilirim zira çok daha fazla parça ile denemeyi isterdim fakat şartlar el vermedi. Sanki önceki cihazların agresif sunumunu bir nebze toparlamak adına bir hamle gibi. Yine de dediğim gibi çok net konuşmak istemem bu noktada.
Cihazın çözünürlük noktası da güçlü bulduğum alanlarından bir tanesi. Sony’deki sıcaklıktan dolayı X7 daha çözünürlüklü bir his oluşturuyor. Zamanla tam da öyle olmadığı anlaşılsa da Sony’den uzakta değil kesinlikle. Çok yakınlar. Fark açıkçası midlerdeki çözünürlükte yatıyor ki yukarda belirttiğim üzere bu hususta ZX2 kadar iyi değil.
Arka plana gelecek olursak ZX2′nin gerisinde buldum. En üstteki cihazlar gibi yeterince karanlık bir hissiyat veremedi. Ortalama diyebilirim. Enstruman ayrımı ise gerçekten iyi, arka plan başarısı biraz daha iyi olsaydı bu sunumuyla çok çok daha iyi işler yapabilirdi. Sahneye değinirsem, X7′nin sahne yapısı geniş ancak çok derin değil. Midbass’tan kurtulmuş olmaları sahneye katkı sağlıyor, ama 1 tık az bulduğum alt frekans başarımı derinliğe olumsuz bir etki bırakıyor.
FiiO’nun elbette en büyük avantajı güç konusu ve değiştirilebilir amfi modülü. Cihaz ZX2′den çok daha güçlü ve ortalama kafa üstü kulaklıkları da sürebilir. Amfi meselesi de gelecek için daha umut verici bir eklenti.
Genellenmiş bir kıyaslama ile; Sony daha analog tarzda, gövdeli ve daha derin bir sunuma sahip. X7 tüm frekanslarda 1 tık daha hafif ve cılız seslenirken, bu durum özellikle vokallerde kendini belli ediyor. O açıdan ZX2′den X7′ye geçildiğinde “bir şey eksik” hissi yaşıyorsunuz. X7 Opus #1 kadar olmasa da biraz dinamizm sıkıntısı da çekiyor hafiften. Özetle ZX2 kadar iyi bulmadım X7′yi.
Fakat şunu net şekilde söylemekte tekrar fayda var. Cihazın burn-in süresi bitmekten uzaktı ve çok net bir sonuç çıkarmak için hep savunduğum gibi bir cihazla çok daha fazla vakit geçirmek gerekir. Bunlar dinlediğim süreler sonucunda vardığım özet sonuçlar. Daha kapsamlı bir inceleme gelirse de açıkçası zevkle okurum ve forum için de çok iyi olur.
X7 yaptıkları ve yapamadıklarıyla bana şöyle bir izlenim verdi. “Ben kendi yolumda suya sabuna pek dokunmadan her şeyi de iyi seviyelerde başararak gideyim, çok üstlerde o kadar da gözüm yok zaten fiyatım da belli, bu benim için doğru yol”. Dolayısıyla ses getirmek için pek risk alınmış bir cihaz değil ancak başarılı bir cihaz. Hiçbir konuda üzmeyecek, dinleyiciyi önemli ölçüde keyiflendirecek bir DAP.
Çinli dostlarımıza başarılarının devamını dilemek lazım. Markette kendilerine bir yer edinmeyi başardılar ve gelişmeye devam ediyorlar. X7 de benim beklentilerimi aştı ve umarım bunun da üstüne koyarak devam ederler.
…………………..
- YENİ İZLENİMLER -
AM5 Amfi Modülü ve Genel İzlenim
Evet arkadaşlar X7 2. kez elime ulaştı. Bu kez güncellenmiş bir yazılım, ve yeni AM5 amfi modülü ile birlikte.
Aklıma geldiği sırayla direk yazacağım o yüzden başlıklara ayırmadan bu şekilde ekliyorum.
Yazılım bir tık iyileştirilmiş. Özellikle dokunma hassasiyeti konusunda şikayet etmiştim. O problem büyük oranda giderilmiş durumda. Cihaz daha stabil çalışıyor genel olarak. Tabi ki halen iyileştirilecek alanlar var. Kusursuz diyemem. Öte yandan FiiO yazılım desteği konusunda başarılı bir geçmişe sahip ve pürüzleri gidereceklerinden eminim. Zaten şimdiden ilerleme kaydedilmiş.
X7, yazılımdaki ufak iyileşmelerle birlikte daha “olmuş” bir cihaz izlenimi bıraktı. Yapı kalitesi ve premium his konusunda bir kez daha etkilendiğimi söylemeliyim. Tabi içerisinde verilen saydam koruma kabını yine lanetliyorum. :evl
Güç ve volume tuşlarının solda olmasına halen içerlesem de, ciddi bir problem olduğunu söyleyemem. Kısa bir zaman içerisinde insan alışıyor. Fakat arada bir ekranı açma amacıyla şarkıyı durdurmak, veya ses açma amacıyla şarkıyı başa almak hoş olmuyor. 🙂)
Yazılımda şu anki problemlerden biri bazı DSD parçalarda cızırdama yapması. Hepsinde rastlamadım ama öreğin Santana’nın meşhur Black Magic Woman.dsd dosyasını oynatırken arka planda bir cızırtı belirgindi. Hoş bir durum değil. Zaten DSD oynatırken ilk 1 saniyeyi kaçırıyor ve açması diğer dosyalara göre azıcık daha uzun sürüyor. Giderilmesi lazım.

Diğer bir sorun da ara ara “Google Play Store durduruldu” hatası vermesi. Güncellemeden evvel böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. OK deyip geçiyorsunuz bir sıkıntı olmuyor, ki Pure Music Mode’da da böyle bir şey olmayacaktır. Bir başka sorun da müzik açıkken status bar’daki switch’lere ulaşamamak. Müzik çalarken örneğin parlaklığı değiştiremiyorsunuz. Bu her zaman yaşanmıyor bu arada. Bunun sebebi üst barda bazen müzik uygulamasının widget’ının çıkması. O çıkınca kontrollere ulaşılmıyor. Ama bazen de widget görünmüyor ve kontroller görünüyor. Sebebin ne olduğunu anlayamadım. Ek olarak ekranı uzun süre sonra ilk kez açtığınızda bir titreme durumu var.
Cihazdaki en büyük sıkıntı Wi-Fi. Wi-Fi açıkken açıkçası katlanılmaz bir ses var. Sürekli gidip gelen bir “hiss” sesi. Dolayısıyla Spotify vb. şekilde stream yaparken önce şarkıyı kaydedip Wi-Fi kapalı olarak offline dinlenmesi gerekiyor. Herhangi bir app açık değilken de değişen bir durum yok, yani sıkıntı tamamen Wi-Fi ile alakalı. Cihazın Wi-Fi modülünün yalıtımı zayıf olabilir, bu yüzden yazılımsal olmasından ziyade bana donanım problemi gibi geliyor. Bu noktada Onkyo’da da problem çıkmıştı ki, ondaki problem offline iken bile mevcut.
Dolayısıyla bu cihazlardan evvel yapılan ZX2′yi tasarlayan mühendislere bir selam çakıyoruz. 🙂) Bu işin çok da kolay olmadığı, en azından şu anki imkanlarda, parça ve modül sayısı arttıkça işin zorlaştığını anlıyoruz. Dolayısıyla, benim fikrime göre “referans çalan smartphone çok rahat yapılır da istemiyorlar” tezi biraz gerçek dışı.
Gelelim AM5 amfi modülüne. Öncelikle amfi değiştirme yöntemi oldukça basit ve rahat şekilde yapılıyor. Karşı taraflardaki 2 vidayı söküp rahatça modülü çıkarıp, diğerini takabiliyoruz. Vidaları geri monte etmeseniz bile modül yerinde duruyor. Bu da hızlı bir şekilde çıkar-tak yaparak seslerini kıyaslamama imkan verdi. FiiO bu işi çok güzel bir şekilde başarmış o yüzden tebrik etmek lazım. Tam kullanıcı dostu bir sistem olmuş.
Ahmet Abi’nin de söylediği gibi, AM5 teknikalite olarak daha üstün. Çok net daha iyi bir ses kalitesi sunuyor. FiiO X7’si olan varsa, ve biraz daha parlak bir sesten rahatsız olmayacaklarsa şiddetle tavsiye ediyorum.
Güç olarak AM5 aşırı şekilde daha güçlü sayılmaz ama örnek vermek gerekirse, AM1 ile 65′e yakın civarlarda dinlediğim seviyeyi AM5 49-50 seviyesinde rahatça veriyor. Dolayısıyla IEM’ler için aşırı kaçıp sorun çıkaracak bir modül değil. Bu bağlamda bir dipses de olmadığını rahatça söyleyebilirim.
X7′de eleştirdiğim noktalara bakalım: Arka planın çok başarılı olmaması, midlerin nispeten önde olmasına karşın detaysız olması, ve tizlerin yuvarlanması.
AM5 modülü ile özellikle arka plan ve detay konusunda ilerleme söz konusu. Ahmet Bey AM5 takılı şekilde göndermişti bana X7′yi. İlk dinlediğim andan itibaren, daha AM1′i takıp kıyaslama yapmadan bile arka planın iyileştiğini fark ettim. Daha koyu ve sessiz bir arka plan sunmayı başarıyor, ve zaten iyi olan ayrım noktasını bir adım daha öteye taşımış bu durum.
AM5′e geçildiğinde kolayca fark edilebilecek bir başka husus da sesin daha perdesizleşip temizlenmesi. AM1 daha sıcak bir sunum yapsa da, AM5′e göre daha kirli bir izlenim bırakıyor. AM5 ile ses genel anlamda temizleniyor ve daha perdesiz, daha açık ve daha detaylı bir sunuma bırakıyor yerini.
Bu durum mid temizliği ve detayına da önemli ölçüde yardımcı olmuş. Vokaller daha detaylı. Miktar ve konum olarak çok değişmemiş fakat amfinin saydığım katkılarıyla beraber vokalin sesin kalanına oranla ayrımı daha iyi bir seviyede. Enstrumanlar ise benzer çalarken, birbirlerine olan uzaklıkları da aynı sayılır. Fakat ayrımları daha keskin, daha belirgin. Neyin nereden geldiğini seçmek bir tık daha kolay.
Buna karşılık ses AM1 ile genel olarak daha yumuşak ve sıcak bir izlenim veriyor. Sahne biraz daha derin ve uzak kuruluyor. AM5′te her şey bir tık size doğru yaklaşırken sesin daha toplu hale geldiği hissediliyor. AM1′in daha müzikal olduğunu söyleyebilirim. Fakat bununla beraber üstte belirttiğim üzere teknik açıdan daha başarısız ve çok etkilemeyen bir ses oluşuyor.
Altlardan bahsetmek gerekirse, altlar miktar bakımından biraz azalıyor özellikle subbass noktasında. Bu yüzden daha lineer bir yapı oluşuyor seste AM5 ile. Bunun karşılığı olarak bassın genel kalitesi yükselmiş. AM1′de bass noktasında çok hafif etrafa dağılmalar sezilirken AM5′te altlar daha toplu ve daha hızlı bir şekilde kendisini belli ediyor. Bu değişim ilk başta fark edilecek kadar büyük olmasa da zamanla hissedilen bir durum. Altların daha kaliteli olması cihaza önemli bir katkı sağlıyor.

Tizler daha belirgin olmuş. Fakat tizlerin çok iyi uzayamaması problemi devam etmiş gibi. Miktar bakımından AM1′i sevenler AM5′ten hoşlanmayabilir. AM5 tüm spektrumda ve özellikle de tizlerde daha parlak ve detaylı bir sunum verse de, sıcaklık ve yumuşaklıktan yana tercih yapacaklar için çok memnun etmeyebilir. Uzama noktasında çok harika bir sunum yok yine. FiiO önceki cihazların agresifliğini bu şekilde kapamak istiyor ve bunda ısrar ediyor gibi geldi bana. Ben şahsen memnun kaldım ama zilleri çok sevenler bu konuda memnun kalmayabilir.
Genel olarak FiiO X7 artık daha olgun bir cihaz haline gelmiş. Hala ufak tefek eksikler mevcut. Onlar da giderilirse kullanım ve kalite açısından kusursuz bir DAP olacaktır. Ses olarak yeni amfiyle beraber teknik açıdan ilerleme kaydedilmiş. İlk haliyle önceden belirttiğim gibi çok etkilemeyen biraz da sıradan bir sunumu vardı. Wi-Fİ problemi içinse suçu cihazdaki mühendisliğe atıyor, ve çözülebileceğini pek sanmıyorum. Bence cihazın tek büyük eksiği de bu. Genel olarak şarkılarını indirip dinleyenler için çok önemli olmaz ama önemli bir hata olduğu belli.
Cihazı bu amfi modülüyle beraber ZX2′ye ciddi rakip olarak görüyorum. Müzikal ve analog sunum tercih edenler ZX2, daha açık ve biraz daha parlak sunum isteyen, kafaüstü sürmek isteyecek olan arkadaşlar X7′yi tercih edebilirler. Stream konusunda ise diğer piyasaya çıkan rakiplerine göre ZX2 herhangi bir ses sorunu yaşamaması, ve muazzam pil ömrüyle bence hala 1 adım önde.
Ufak Not: Yeni amfi modülünün rengi cihazla tam tutmamış. Daha koyu boyanmış.
Teşekkürler ve sevgiler herkese…
[USER=1710]@Dulty[/USER] Buyurun efenim arayüz 🙂