Arkadaşlar bir aylık ücretsiz Qobuz deneyimlemelerime göre konuşacağım. Kullandığım kaynaklar: S20 FE, iBasso DC05 DAC, FiiO FH3, MacBook Pro.
Qobuz gerçekten mükemmel bir servis ancak burada ses kalitesinden ziyade uygulamasındaki sorunlardan bahsedeceğim. Bunlar ufak tefek sorunlar ama günümüzde olmaması çok saçma. Mesela şarkı radyosu oluşturma, başlatma gibi seçeneklerin olmamasını hiç sevmedim. Şarkı sözleri hala yok. Albüm satın alma ve abonelikte olan şarkıları import etme kafa karıştırıcı olabilir bazı kullanıcılar için, arşivi biraz eksik diğer servislere göre. Arama algoritması çok bilinmedik sanatçılar için cidden kötü. Sosyal özellikler açıkcası umurumda değil çünkü bir müzik servis sağlayısının sosyal özelliklere sahip olmasının saçma olduğunu düşünüyorum. Kısaca Qobuz alacaksanız sadece göz önünde ses kalitesini bulundurun derim. Bu servis tam bir American Old Man insanlara; caz, blues, country, folk dinleyicisiyseniz bu servis tam sizlik.
Gelelim Türkiye’deki bana göre en iyi lossless servis olan Apple Music’e. Tam manasıyla Qobuz’un bana göre olan eksilerini gerçekten kapatıyor. Dolby Atmos, ülke ve şehir bazlı listeler, radyo istasyonları, şarkı sözleri, kütüphane yönetimi bana kalırsa tüm servislerden iyi. Mac’te ki uygulamasında Sound Enhancer diye bir özellik var. Sahne genişletiyor resmen. Telefonlarda bu özellik yok. Yani Qobuz’u çok sevdim, 14 doları vermeye razıydım fakat bu eksiklikleri fark ettikten sonra Apple Music’te karar kıldım. TIDAL ve Apple ile mutluyum kısaca. Sound Enhancer özelliği mobillere gelirse mükemmel olur. Deneyimlerim böyleydi. Bu arada ses kalitelerini FH3 ile yakın duydum çok fark yok.