Merhaba,
Müzik kafa üstü setup’ımın sesinden çok memnundum ancak daha da iyisi olabilir mi acaba derken aklıma DAC ile Amp arasında kullandığım analog (RCA) kablo geldi.
Setup normalde şu şekilde;
iFi One Signature DAC
Beyerdynamic A 20 Headphone Amplifier
iFi RCA Cable (stok ürün, DAC kutusu içerisinden çıkan kablo, 45cm)
Beyerdynamic DT 1990 Pro Headphones
Apple Music on Mac Mini M1 (daha çok Hi Res Lossless parçalardan oluşan listelerim mevcut)
USB 3.0 Type A – Type B Cable (stok ürün, DAC kutusu içerisinden çıkan kablo, 45cm)
Bu setup ile kullandığım DT 1990 Pro’dan aldığım ses bana göre oldukça üst düzey (bir audiophile olmadığımı tanışma konusunda yazmıştım), berrak, şeffaf, temiz ve bas, mid ve tiz’ler benim kulak zevkime göre olağanüstü keyif vericiydi. Arada bir, kulak resetlemek için kullandığım diğer kulaklıklarımı birer ikişer gün kullandıktan sonra daha da bir güzel geliyor ve keyifle kullanıyordum.
Dedim ya, aklıma RCA kablo takıldı. “Acaba?!” dedim kendi kendime, daha da iyileşebilir mi bu ses. Kabloluk çok fazla bir şey olmaması lazımdı zira kalitesinden çok memnun olduğum iFi One Signature DAC’ın unbalanced analog çıkışının empedansı 36Ω, Beyerdynamic A 20’nin analog girişinin empedansı ise 25 kΩ. 25kΩ / 36Ω ~ 694 katlık bir direnç farkı var ki bu değer, aradaki kablonun verimini/kalitesini daha da önemsizleştiriyor aslında.
Ancak yine de rahat duramadım ve kapasitans değeri düşük ve maliyeti çok yüksek olmayan kablolardan QED Performance Audio 40i (40 serisinin iyileştirilmiş versiyonu) kablosunun 60cm olanından aldım.
Öncelikle kabloyu DAC ile Amp arasına ilk taktığımda şaşırdım; ses daha da temiz, daha da inanılmaz kaliteli bir ses duyuyordum. Psikolojik mi ya da çaldığım parçadan mı diye parçaları değiştirdim, daha yüksek kalite hissiyatı aynen devam ediyor. Sonra kabloyu çıkarıp yeniden stok iFi RCA kablosuyla değiştirdim. Aynı parçaları dinledim ve herhangi bir hata ya da sıkıntı yakalayamadım, müzik hala kaliteliydi. Belki benim kulaklarımdan daha ehil ve eğitimli kulaklara sahip birileri bu noktada farkı anlayabilirdi. Tekrar değiştirdim QED kabloyu taktım. Ve yine muhteşem bir kalite farkı. Bu değişikliği defalarca tekrarladım, iFi’nin stok kablosuna geçtiğimde hata yakalayamıyorum ve herşey kusursuz gibi ancak QED kabloya geçtiğimde, gerçekten bir fark var ve “bu kesinlikle daha kaliteli” dedirtecek kadar bir fark var. Aradaki farkı gerçek bir audiophile dinlese belki daha iyi betimleyebilirdi. Sanki kalite farkı giderek daha da açılıyor ve daha da güzelleşiyor müzik. Bilemiyorum belki de QED kablo daha da alışıyor sistemlere 😀 Şaka bir tarafa, burn-in sürecinden de olabilir belki ama psikolojik mi diye de aklıma gelmiyor değil.