Herkese merhaba arkadaşlar,
Bu yazımızda yeni Sennheiser HD560S kafaüstü kulaklığı inceleyeceğim. Şu ana dek forumda Sennheiser HD660S ve HD800S modellerini inceledik.
HD660S kendim satın aldığım bir modeldi. HD800S ve şimdi okumakta olduğunuz HD560S numuneleri için hifilife’a tekrar teşekkür ederiz. Kulaklığın anlık olarak fiyatı 1989 TL olarak görünüyor. İlk stoklar tükenmiş görünse de yenileri gelecektir diye düşünüyorum.
Giriş
Son günlerde tüketicilere yönelik olan birimini satmaya karar verdiğini açıklayan Sennheiser için hareketli bir dönem oluyor. Bu üzücü mü yoksa sevindirici mi bilemediğimiz haberin ardından HD800 serisi hayranlarını mutlu edecek bir haber daha geldi. HD8XX ismiyle, Drop ortaklığıyla satılan XX modellerine bir yenisini ekledi firma. HD800’ün ne kadar efsanevi bir kulaklık olduğunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Drop modeli muhtemelen yok satacaktır.
Sennheiser kafa üstü modellerde her zaman başarılı bir firma olmuştur ve açıkçası dinlediğimde bana keyif vermeyen bir kulaklığı neredeyse hiç olmadı. En eski modellerinden, “vintage” diyebileceğimiz HD540 modelini bile yıllar evvel deneyimleme fırsatım olmuştu. Bana göre hala referans alınabilecek bir modeldi. Bakalım HD560S nasıl bir iş yapıyor?

HD560S
Yeni Sennheiser HD 560S, açılı 38 mm dinamik sürücülere sahip, arkası açık tipte bir kafa üstü. Yeni HD 560S’nin ses bobini, kullanılan kaynaktan bağımsız olarak en iyi şekilde çalışmak üzere özel olarak geliştirilmiş. Tabi aslında 120 Ω empedansı ve 110SPL ile hemen hemen her ses kaynağıyla kullanılabilir. Sennheiser’e göre HD 560S, analitik dinleme seansları için referans sınıfı bir kulaklık.
Daha fazla detay için firmanın kendi ifadelerine bir bakalım:
“HD 560S, kayıt stüdyosundan ses dosyasına kadar tüm ayrıntılarındaki bir melodiyi anlamaya ihtiyaç duyan dinleyiciler için özel olarak üretilmiştir. Bir kulaklığın ses tasarımının sunduğu bir yorumu sunmak yerine, bir parçanın nasıl duyulmasının amaçlandığını göstermeyi amaçlamaktadır. HD 560S’in dönüştürücüleri, özellikle doğruluk için ayarlanmıştır ve kaynakların, miks’in, ve medya formatlarının güvenilir A / B karşılaştırmalarını sunar. Arkası açık kulaklıklar, ses dalgalarının doğal olarak genişlemesini kolaylaştırırken, açılı hizalamaları, geniş, eklemli bir ses alanı için hoparlörlerin optimum üçgen dinleme konumunu - oda işlemine gerek kalmadan yeniden oluşturur.”
Tabi bu ifadeler genelde okumaya alışık olduğumuz şeyler olduğundan, çok da bir şey ifade etmiyor. Fakat en azından firmanın bu modelde neyi hedeflediğini öğrenme şansı veriyor bize.
Paket
Sennheiser HD560S oldukça basit bir paket içerisinde geliyor. Fiyat etiketinden de anlaşılabilir olacak şekilde, HD660S veya HD800S gibi özel bir kutu sunumu söz konusu değil. Olması da gerekmiyor açıkçası. Kulaklığın hedef kitlesi ve fiyat aralığı belli olduğu için normal karşılıyorum.
Kutu içeriğinde bir adet oldukça uzun, standart bir 6.3mm jakla sonlandırılmış kablo geliyor. Yanında 3.5mm’e dönüştürücü bir adaptör yer alıyor. Diğer modellerde sunulan 4.4mm balanslı kablo bu modelde mevcut değil.

Dizayn – Yapı Kalitesi - Konfor
Tüm diğer S modellerinde olduğu gibi Sennheiser bu modeli de siyaha boyamış ve tasarımda hiçbir şeyi değiştirmemiş durumda. Şahsen Sennheiser’ın bu modern, şık ve akıcı tasarımını beğeniyorum. Basit ve tanınabilir, ancak güzel ve işlevsel. Sennheiser’da alıştığımız gibi, yapı kalitesi, kulaklığın oldukça plastik bir hissi olsa da oldukça iyi.
HD 560S çok hafif plastik bir kasaya sahip ve kulaklık yalnızca 240 g ağırlığında. HD 560S, kulağınız büyük olasılıkla hafifçe kadife pedlere dokunacak olsa da, kulağı çevreleyen açık bir tasarıma sahip olduğundan oldukça konforlu. Kullanımı çok rahat ve rahatsız etmeden gün boyu kullanılabilecek bir yapısı var.
Kadife kafa bandı ve pedler yumuşak ve yeterince kalın. Kulaklık ağırlığı da kafaya eşit olarak çok iyi şekilde dağıtıyor.
HD560S ayrıca çıkarılabilir kabloya sahip. Bu sebeple uzun vadeli kullanımda iyi bir sigorta da sunmuş oluyor. Aynı zamanda balanslı kablo da bulunup kullanılabilir performans artışı adına.

Ses Kalitesi
HD560S aslında Sennheiser’ın tam olarak bahsettiği karakterde. Düz bir frekans eğrisine ve referans bir yapıda sese sahip olan kulaklığın teknik performansı şaşırtıcı derecede iyi. Bununla beraber eğlenceli veya sıcak bir sunum arayan dinleyiciler için HD560S biraz sıkıcı bir kulaklık olma potansiyeline sahip.
Ancak teknik pencereden bakacak olursak, fiyatı bazında duyduğum en iyi kulaklıklardan bir tanesi ve bu benim için tartışma götürmez bir noktada. Günümüz pazarında artık 500-1000 dolarlara ulaşmayı alışkanlık haline getirmeye başlayan “Chi-Fi” piyasasına bakınca, 200 dolarlık fiyat etiketine sahip olan HD560S (tüm diğer masraflar hariç olmak üzere), gerçekten de etkileyici bir kulaklık.
HD560S nötr ve kaynak ne verirse size onu ileten yapısıyla oldukça da “dürüst” bir kulaklık. Şu anda piyasada daha iyi tune edilmiş, böyle bir fiyata sahip bir kafa üstünü bulmak oldukça zor diyebilirim.
Bas
HD560S bas konusunda nötr bir tutuma sahip. Sub-bas kısmı biraz zayıf olan kulaklığın zaten kulak titretme iddiası da hiçbir zaman yok. Mid-bas dokusu oldukça iyi ve bu bölgede bas çok iyi tanımlanıyor. Basın çözünürlüğü de fiyatı için oldukça iyi. Özellikle tanımlama noktasında çok başarılı bulduğum HD560S, bas dokusunda da iyi bir iş çıkarıyor.
Bunları söylerken elbette kulaklığın bas kafa bir kulaklık olmaktan çok uzak olduğunu söylemek lazım. Böyle bir arayışınız ve tarzınız varsa bu sizin kulaklığınız değil. HD560S, kaydı olabildiğince yalın ve dürüst bir şekilde, hiçbir şey katmadan size iletiyor. Bu sebeple bas miktarı düşük, ancak basın kalitesi fiyatı için çok çok başarılı bence.
Ben açıkçası Pop, RnB gibi türlerde basın dokusunu, vuruş kuvvetini (çok fazla olmasa da), ve hızını çok beğendim. Elektronik müzikte de gerektiğinde derine inebilen bir bas tepkisine sahip. Ben bas kısmını çok başarılı buldum kulaklığın.

Mid
Mid kısmı da tıpkı bas gibi düz ve renksiz bir sunuma sahip. Transparanlık ve çözünürlük oldukça güzel başarılmış. HD560S’in genel çözünürlüğü zaten kulaklığın insanı en mutlu eden kısmı olduğundan, mid bölgesi de bundan epey nasibini alıyor.
Genel olarak pürüzsüze yakın diyebileceğim mid sunumunda biraz kuruluk da yok değil. Kulaklığın başarmak istediği ve Sennheiser’ın da bu modelde yapmak istediği sunum dolayısıyla böyle bir durum söz konusu. Bu eğer 1000$ ve üzerinde bir kulaklık olsaydı o zaman hem referans ve düz bir sunuma, hem de lezzetli midlere sahip olabilirdi. Fakat kendi fiyat seviyesinde kulaklığa haksızlık etmemek gerekiyor.
Aynı durum Hifiman DEVA modelinde de var örneğin. Bahsettiğim kuruluk biraz gövde eksikliğinden ve ince tonlamadan kaynaklanıyor. Özellikle enstrümanlar bana göre yeterince gövdeye sahip değil. Fakat tını açısından bir sorun göremedim. Kulaklık doğruya çok yakın bir tonaliteye sahip fakat zaman zaman az da olsa gövde eksikliği çekebiliyor.
Bu durumu fiyatı için normal karşılayarak, kulaklığın mid kısmındaki temizliğin, berraklığın ve çözünürlüğün çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Tiz
Tizler söz konusu olduğunda HD560S bana göre en başarılı yönünü sergiliyor. Tizler tane tane, akıcı, yüksek çözünürlüklü ve detaylı. Üstlerin tanımlanması da çok çok iyi bir şekilde gerçekleşiyor. Bu bölgede tizler aynı zamanda oldukça transparan çalıyorlar. Fiyatına oranla bu çözünürlük karşısında şaşırdığımı söylemeliyim.

Tizler bazı çok iyi kaydedilmemiş parçalarda pek affedici değil öte yandan. Elbette böyle bir kulaklık için bu durum çok normal. HD560S affedici, nispeten renkli, karanlık veya pürüzsüz kulaklıklar gibi bir sunuma sahip değil. Kayıtta yer alan ne varsa onu size vermeyi amaçlayan bir sunuma sahip. Dolayısıyla tiz sunumu da bundan nasibini alıyor. Bu kulaklığın iyi bir kaynağa bağlanması ve iyi kayıtların dinlenmesi şahsen tavsiyemdir.
Tizlerin özellikle mikro detay seviyesi, tekrar belirtmek gerekirse çözünürlüğü, aynı zamanda ayrımı da çok başarılı bana kalırsa. Tiz konusunda bu fiyat bandında kesinlikle alınabilecek en iyi kulaklıklardan bir tanesi olmuş.
Teknik Performans – Sinerji
HD560S sahne boyutları bakımından üst düzey bir performansa sahip değil. Genel olarak yakın ve önde bir sunumu var. Karşınızda çalan grubu en ön sıralardan dinlediğinizi ve mekanın da bir konferans salonu gibi olduğunu düşünün, sanırım bu imgeleme konusunda size yardımcı olacaktır. Kulaklık oldukça yakın bir sahne kuruyor ve neredeyse müziğin içine kadar kaydı büyütüyor. Dolayısıyla bu kulaklıktan geniş bir sahne beklenmesi, zaten fiyatı hasebiyle de, yanlış olacaktır.
Kulaklığın en etkileyici yanı kayda olan sadakati ve genel çözünürlüğü. Bu konuları zaten spektrum kısmında belirttim. Bunun haricinde stereo imajlama da, her ne kadar sahne ve enstrümanlar arası mesafe dar olsa da, bana göre çok başarılı olmuş. Enstrüman ayrımı oldukça güzel ve eforsuz gerçekleşiyor.
Sennheiser HD560S aynı zamanda tüm spektrumda oldukça kontrollü bir yapı sergiliyor. Parçanın içindeki hiçbir unsur size yapay, yükseltilmiş/kısılmış hissettirmiyor. Aynı zamanda enstrümanların tanımlanması, gerçekçiliği ve tonlaması da oldukça güzel. Burada tek eksiklik hissettiğim nokta kulaklığın genel gövdesi. Bir miktar daha etli çalıyor olsa sanki daha da büyük bir keyif yaşatacakmış hissi veriyor HD560S. Fakat bu kulaklığın teknik yeterliliği ölçüsünde sunumu da bozabilecek bir unsur olabilirdi.

Sinerji bakımından HD560S hangi kaynağı bağlarsanız onun da karakterini yansıtıyor. Daha gövdeli bir sunum için sıcak ve dolu sunuma sahip kaynaklar/cihazlar tercih edilebilir. Bu elbette dinleyicinin keyfine kalmış bir unsur zira düz ve renksiz sunumu seven kişiler de var gerçekçilikten dolayı. Burada tek dikkat edilmesi gereken husus çıkış gücü olmalı bana kalırsa. HD560S biraz güç isteyen bir kulaklık. Bu güç ihtiyacı çok çok yüksek boyutlarda olmasa da mevcut, dolayısıyla kulaklığın iyi beslenmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.
Bir dizüstü bilgisayara direk bağlayıp dinlenemez mi derseniz elbette çok rahat dinlenebilir. Ama kulaklığın pik performansını duymak istiyorsanız iyi ve çıkış gücü yeterli bir kaynak cihaz işinizi görür.
Diğer Seçenekler
Sennheser HD560S, defaatle söylediğim gibi bu fiyatta belki de alınabilecek en dürüst çalan ve teknik açıdan en başarılı kulaklık. Fakat elbette başka seçenekler de mevcut.
Aklıma ilk gelen Hifiman DEVA (kablolu model). DEVA da bana göre oldukça başarılı bir kulaklık. Onun da sunumu genel olarak düze yakın ancak bir miktar midlerde yükseltme mevcut. Mid-odaklı bir sunum yapan DEVA’nın sahne boyutları da fena sayılmaz. Genel olarak DEVA bir miktar daha ipeksi ve pürüzsüz. HD560S daha teknik çalan bir kulaklık. Müzikallik açısından Hifiman bir miktar önde diyebilirim bu açıdan.
Açıkçası aralarında büyük bir fark mevcut değil. DEVA daha lüks bir tasarıma sahip ve malzeme kalitesi hissiyat olarak biraz daha iyi diyebilirim. Buna karşılık bana göre HD560S daha konforlu bir kulaklık.
DEVA haricinde tercih edilebilecek kulaklıklardan bir tanesi Beyerdynamic DT770. Ancak daha da parlak ve sivri bir sunuma sahip olan 770’in havadarlığı da kapalı bir kulaklık olmasından ötürü yetersiz gelebilir. Yine de 770 alınacaksa ben her zaman 32ohm versiyonunu öneririm. Ancak genel olarak HD560S tercih edilir bana göre. 990 gibi modeller için de benzer şeyler geçerli. Oldukça V tipi sunuma sahip bir seri DT990. HD560S kadar dengeli ve akıcı bir sunuma sahip değiller.

Sonuç
Eğer derin ve güçlü bas tepkisi, her tarafta sivri sivri uçuşan tizler veya buna benzer renkli sunumların peşindeyseniz Sennheiser HD560S size göre bir kulaklık değil. HD560S direkt olarak nötr bir kulaklık ve emin olun daha iyi bir açıklama getirmek mümkün değil. Nötrün de nötrü.
Öte yandan teknik performans, kayda olan sadakat gibi unsurlar sizi çekiyorsa, bu fiyat aralığında daha iyi bir kulaklık yok demek yanlış olmaz. Elbette ikinci elde bulunabiliyorsa efsanevi HD600 gibi bir model de tercih edilebilir. Fakat oldukça eski bir kulaklık olduğu için kaç elden geçtiği gibi hususlar da kişiye bağlı olarak önemli unsurlar.
Bu sebeple Sennheiser HD560S’i ben şahsen bu tip bir arayışı olan odyofiller için şiddetle öneriyorum. Bunun için iyi seviyede bir kaynak cihaz ile kullanılması yeterli olacaktır.